Zabawna, puszysta i niezwykle smaczna drożdżówka ze śliwkami.
Na podstawie przepisu z bloga “Matka Wariatka” .
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki (u mnie jasna orkiszowa)
- 150 ml mleka
- 22 g drożdży
- 2 żółtka (nie z lodówki, w temperaturze pokojowej)
- 40 g masła
- 30 g cukru
- ew. cukier waniliowy
- szczypta soli
Nadzienie:
- 50-70 dag śliwek
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru (u mnie trzcinowy)
- 1 łyżeczka cynamonu lub 1 łyżka cukru waniliowego
Wykonanie:
Drożdże rozmieszać z łyżką cukru (po chwili rozpuszczą się). Mąkę przesiać. Mleko podgrzać (powinno być letnie), masło rozpuścić. Do drożdży dodać łyżkę mąki i 2 łyżki mleka, rozmieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wzburzenia (ok. 20 minut).
Do maki dodać, żółtka, letnie masło, mleko, pozostały cukier, cukier waniliowy, rozczyn, sól. Dobrze wyrobić, uformować kulę, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość).
Gdy cisto rośnie, przygotować śliwki – przekroić wzdłuż na pół i wypestkować.
Masło roztopić i wymieszać z cukrem i cynamonem lub cukrem waniliowym.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na dwie części i uformować wałki o długości 56 cm. Wałki ułożyć spiralnie (zlepienia dobrze połączyć) w wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy o średnicy 23-24 cm. Pomiędzy spirale ciasta wkładać śliwki. Całość posmarować rozpuszczonym masłem z przyprawami.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. 30 minut.
Ciasto najlepsze jest pierwszego dnia.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne ciasta z jesiennymi owocami: