Zimno, lodowato, pada śnieg, nad głową wisi ołowiane niebo. Koc, ciepłe ciasto i książka – to moja recepta na zimową aurę. Jako ciasto na ciepło proponuję kolejny jabłecznik z naszej kolekcji. Maślane, kruche ciasto, do tego duszone, kwaśne jabłka i zabawny wygląd – to jabłecznik kostka. Można go pałaszować z lodami lub bitą śmietaną, ale moim faworytem jest wersja z cukrem pudrem. A książka? Obecnie “Gra o tron”.
Składniki ciasta:
- 40 dag mąki
- 25 dag masła
- 12 dag cukru pudru
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany 18%
Składniki nadzienia:
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
- cukier do smaku
- 1 łyżeczka cynamonu
- Dodatki do wyboru: lody śmietankowe, bita śmietana lub cukier puder
Wykonanie:
Mąkę posiekać z masłem na proszek, połączyć z pudrem, jajkiem i śmietaną. Szybko zagnieść, uformować kule i odłożyć do lodówki na 30 minut.
W tm czasie jabłka obrać, pokroić. 2/3 jabłek dusić pod przykryciem z dodatkiem ok 1/2 szklanki wody przez 10 minut (do momentu aż jabłka się rozpadną). Dodać pozostałe jabłka i chwilę pogotować, dodać cukier i cynamon. Przestudzić.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną częścią wylepić formę i upiec w rozgrzanym do 200 °C piekarniku na słomkowy kolor. Podpieczone spód wystudzić.
Pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć na kwadraty. Jabłka położyć na podpieczony i wystudzony spód, a na nie położyć kwadraty. Piec 25 – 30 minut (na jasny kolor).
Przepis z “Przyjaciółki”.
Znajdź mnie na fb.
Inne wypieki z jabłkami: