Zwykłe, proste, szybkie ciasto na jesienny podwieczorek.
Składniki:
- 2 szklanki mąki (340 g)
- 1 i 1/3 szklanki cukru (293 g)
- 4 jajka
- 20 dag masła
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
Piekarnik włączyć na 190° C. Śliwki wypestkować. Masło rozpuścić i ostudzić. Foremkę o średnicy 26 cm posmarować masłem i posypać tartą bułką. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszystą, gęstą masę razem z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Do ubitej masy dodawać powoli na zmianę mąkę i masło, ciągle ubijając mikserem na najniższych obrotach. Masę przełożyć do formy na wierzchu ułożyć śliwki (skórką do ciasta). Piec ok. 50 minut (do suchego patyczka).
Ostudzić, oprószyć pudrem.
Śliwkowca dodaję do akcji “Ciasta z owocami sadu”.
Znajdź mnie na fb.
Inne jesienne ciasta: