Gruszki z twarożkiem

To były dwie ostatnie gruszki z mojego ogródka tego lata. Ale jeszcze są na targu – twarde, żółciutkie i smaczne. Jesienią chętnie do tego dania wracałam, wykorzystując gruszki konferencje. Gruszki z twarożkiem polubiły moje koleżanki – to świetna przegryzka na babskie spotkanie, a jej przygotowanie nie wymaga wielkiego wysiłku. Pomysł zaczerpnęłam z książki
” Smaczne i zdrowe sałatki”.

gruszki z serkiem wiejskim2_imbir_orzechy_rodzinkawkuchni

składniki:

  • dwa opakowania serka wiejskiego ( ziarnistego) 
  • łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • łyżeczka mielonego imbiru ( ilość przyprawy zależy od indywidualnych upodobań; lepiej więc spróbować od połowy łyżeczki i dodawać do smaku)
  • sól i pieprz
  • 4 dojrzałe gruszki 
  • sok z jednej cytryny

wykonanie:

Serek zmieszać z orzechami, imbirem, doprawić solą i pieprzem. Gruszki przeciąć wzdłuż
na połówki, wybrać gniazdo nasienne i odrobinę miąższu , żeby twarogu zmieściło się jak najwięcej. Gruszki skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Serek wyłożyć na owoce 
i przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego.

Gruszki dodaję do akcji „Gruszkowo”.

Znajdź mnie na fb.

Inne przekąski z owocami jesieni:

pomodori ripieni_pomidory faszerowane_kuchnia włoska_przekąski_rodzinkawkuchni  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami_pierogi pieczone_przepisy na piknik_finger food_rodzinkawkuchni  winne gruszki_dania z winem_dodatki_rodzinkawkuchni

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *