Pamiętacie robaczka z wiersza Brzechwy “Entliczek-pentliczek”? I ja właśnie jak ten robaczek – codziennie jabłka. Zupa jabłkowa, surówka z jabłkami, zapiekanka jabłkowa, ciasta tylko z jabłkami, a gdzie befsztyczek…entliczek pentliczek czerwony stoliczek. Tak, i dziś na stoliczku jabłecznik kruszonkowy.
W zasadzie dlaczego marudzę, jabłecznik jest wspaniały, zwłaszcza na ciepło i z lodami. W naszej skali, jabłecznikowej sześciostopniowej, ma 5,5 punktu, ustępuje tylko miejsca jabłecznikowi sypanemu.
Piekę go od kilku sezonów, a przepis jest z “Atlasu Kulinarnego Lata” dodatku “Gazety Wyborczej”.
Składniki:
- 50 dag mąki pszennej
- 30 dag masła
- 15 dag cukru pudru
- 2 torebki cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 kg jabłek (u mnie antonówki)
- cukier do jabłek (ilość zależna od upodobań i od kwaśności jabłek)
- ew. cynamon do smaku
- puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
Mąkę posiekać z masłem i pudrem na proszek. Dodać żółtka, jeden cukier waniliowy, śmietanę, jeszcze raz siekać przez chwilę i szybko zagnieść. Odłożyć ciasto do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posłodzić dodać cynamon i odstawić. Piekarnik włączyć na 220 °C. Połowę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach bezpośredni na dużą – 24 cm x 40 cm przygotowaną foremkę (posmarowaną masłem i wysypaną bułką lub wyłożoną pergaminem). Wstawić do piekarnika i zapiec na słomkowy kolor, wyjąć, ostudzić, położyć odsączone z nadmiaru soku jabłka i zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec 50 minut, przy czym połowę czasu w 220 °C, drugą część w 180 °C. Po upieczeniu posypać pudrem wymieszanym z wanilią. Najlepsze na ciepło.
Ciasto dodaję do akcji: “Ciasta z owocami sadu”.
Znajdź mnie na fb.
Inne wypieki z jabłkami: