Kanadyjska szarlotka Froda

Wilgotne, ciężkie, o ładnym karmelowym kolorze ciasto. Wykonanie trwa chwilkę, ale znika błyskawicznie. Jest smaczne zarówno ciepłe, jak i zimne. Może ciut za słodkie? Tak, następnym razem dodam mniej cukru.

Przepis znalazłam w „Kulinarnym Atlasie Lata”, dodatku „Gazety Wyborczej”, a zrobiłam na specjalne życzenie syneczka (wybrał pewnie ze względu na nazwę).

Inne moje ciasta, które można zrobić ze śliwkami lub jabłkami tu, tu, tu i tu.

Kanadyjska szarlotka Froda_jabłecznik_ciasto z owocami

Składniki:

  • 4 jabłka (u mnie antonówki)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (255 g)
  • 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
  • 8 dag masła
  • 1 i 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli

Wykonanie:

Piekarnik nastawić na 190 °C. Foremkę o średnicy 28 cm posmarować masłem i posypać tartą bułką. Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę. Mąki, proszek do pieczenia i sól przesiać. Masło pokroić w kostkę. Mieszaninę mączną i masło połączyć rozcierając palcami aż powstanie kruszonka. Mleko ubić z jajkami, dodać do kruszonki razem z jabłkami i cukrem (odłożyć jedną łyżkę do posypania). Całość wymieszać i przełożyć do tortownicy, wierzch posypać odłożonym cukrem. Piec 45 – 50 min. Ostudzone oprószyć pudrem. 

Ciasto dodaję do akcji „Ciasta z owocami sadu”.

Znajdź mnie na fb.

Inne jesienne ciasta:

placek z antonówkami_jabłecznik_ciasto owocowe_ciasto na oleju  drożdżówka cynamonowa do odrywania_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem  koniakówka_ciasto czekoladowe_ciasto ucierane  usteczka_ciastka z jabłkami_ciastka półfrancuskie_ciastka z owocami

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *