Pomodori ripieni

Pomodori ripieni, to moje odkrycie kulinarne sprzed dwóch lat. Zjadłam i zakochałam się, choć danie jest niepozorne, zwykłe, „nie rzuca na kolana” ani wyglądem, ani składnikami. Na tyle jednak utkwiło mi w pamięci, że kilkakrotnie próbowałam znaleźć idealny przepis, zmieniałam składniki, proporcje, metody wykonania, aż w końcu cała rodzina orzekła – to jest to!

pomodori ripieni_pomidory faszerowane_kuchnia włoska_przekąski

Składniki:

  • 5 pomidorów średniej wielkości
  • 1,5 szklanki bułki tartej (225 g)
  • 8 -10 dag twardego sera (parmezan, bursztyn, inny)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka natki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

pomodori ripieni_pomidory faszerowane_kuchnia włoska_przekąski



Wykonanie:

Naczynie do zapiekania posmarować oliwą. Piekarnik włączyć na 200 °C. Ser zetrzeć na drobnej tarce. Natkę i rozmaryn drobno posiekać. Czosnek zmiażdżyć. Bułkę, czosnek, ser, zioła połączyć, osolić i popieprzyć, dodać oliwę – tyle by nadzienie nie rozsypywało się (ok. 8 łyżek). Pomidory przekroić na pół (nie wydrążać), na każdy położyć kopczyk nadzienia. Zapiekać ok. 30 minut, do momentu zbrązowienia skórki.

Znajdź mnie na fb.

Pomidory dodaję do akcji „Zielnik kuchenny”.

Inne dania z pomidorami:

sałatka z zielonych pomidorów_przetwory  caprese na patyku_przekąski_finger food_kuchnia włoska  indyk faszerowany suszonymi pomidorami i bazylią_dania z drobiu_dania z pomidorami  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami, twarogiem i bazylią_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *