Sałatka z zielonych pomidorów

Sałatkę z zielonych pomidorów robiła moja Babcia. Była przejawem Jej gospodarności. Pozostałe pomidory, które nie miały szansy na dojrzewanie, przerabiała na sałatkę. Zimą były doskonałą przekąską do mięs i pasztetów. Dla mnie do dziś domowy pasztet + sałatka z zielonych pomidorów = idealne połączenie. A teraz?  Jestem w stanie poświęcić ewentualne zbiory, by móc cieszyć się tym rarytasem.

 

sałatka z zielonych pomidorów_przetwory

 

Składniki

  • 4 kg zielonych pomidorów
  • 1 kg cebuli
  • sól
  • po kilka ziarenek gorczycy do każdego słoika
  • 0,5 l octu 10%
  • 1 l wody
  • 1 kg cukru

Wykonanie:

Zielone pomidory pokroić w grube plastry, cebulę w krążki, osolić (porządnie), przykryć i odstawić na 12 godzin. Po ww. czasie pomidory z cebulą osączyć z powstałego płynu. Przygotować zalewę – wodę, ocet, cukier zagotować. Do wrzącej zalewy wkładać partiami pomidory z cebulą i gotować do momentu, aż pomidory nabiorą złotego koloru, czyli chwilkę. Przekładać do słoików, dodać gorczycę, zalewać zalewą, zakręcać. Nie pasteryzować.

Pomidory dodaję do akcji: „Domowa spiżarnia”.

Znajdź mnie na fb.

Inne przetwory, inne marynaty:

marynowane śliwki_śliwki w occie_słodkie marynaty_przetwory  grzyby w occie_marynaty_przekąski_przetwory  gruszki w ocie_marynaty owocowe_przetwory  wiśnie w occie_marynaty owocowe_przetwory  cukinia w occie_marynata z cukinii_sałatka z cukinii na zimę_domowe przetwory  dynia w occie_dynia marynowana_przetwory do mięs i serów

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *