Sałatka z zielonych pomidorów

Sałatkę z zielonych pomidorów robiła moja Babcia. Była przejawem Jej gospodarności. Pozostałe pomidory, które nie miały szansy na dojrzewanie, przerabiała na sałatkę. Zimą były doskonałą przekąską do mięs i pasztetów. Dla mnie do dziś domowy pasztet + sałatka z zielonych pomidorów = idealne połączenie. A teraz?  Jestem w stanie poświęcić ewentualne zbiory, by móc cieszyć się tym rarytasem.

Sałatka z zielonych pomidorów
Sałatka z zielonych pomidorów

Składniki

  • 4 kg zielonych pomidorów
  • 1 kg cebuli
  • sól
  • po kilka ziarenek gorczycy do każdego słoika
  • 0,5 l octu 10%
  • 1 l wody
  • 1 kg cukru

Wykonanie:

Zielone pomidory pokroić w grube plastry, cebulę w krążki, osolić (porządnie), przykryć i odstawić na 12 godzin. Po ww. czasie pomidory z cebulą osączyć z powstałego płynu. Przygotować zalewę – wodę, ocet, cukier zagotować. Do wrzącej zalewy wkładać partiami pomidory z cebulą i gotować do momentu, aż pomidory nabiorą złotego koloru, czyli chwilkę. Przekładać do słoików, dodać gorczycę, zalewać zalewą, zakręcać. Nie pasteryzować.

Pomidory dodaję do akcji: “Domowa spiżarnia”.

Znajdź mnie na fb.

        

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.