Schab minutka, czyli domowa wędlina

W tym daniu zakochała się cała rodzinka. Dlaczego? Jest proste, smaczne, z cyklu „wiem co jem” i nie wymaga wielkiego wkładu pracy. Schab można zastąpić piersią indyka, wtedy danie jest mniej kaloryczne, dowolnie zmieniać przyprawy. Do szkolnej kanapki nie ma nic lepszego.

Przepis Ewy.

schab minutka_domowe wędliny

Składniki:

  • 1 kg schabu lub piersi z indyka
  • 1 l wody
  • 1 łyżka cukru
  • 3 czubate łyżki soli
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego w ziarenkach
  • 4 duże ząbki czosnku pokrojonego w cieniutkie plasterki
  • ew. olej do obsmażenia

Wykonanie:

Wodę z przyprawami zagotować. Mięso obsmażyć (można na suchej patelni i tak robię), włożyć do wrzątku i gotować 2-3 minuty pod przykryciem. Zestawić ze źródła ciepła i pozostawić w garnku na 12 godzin (najlepiej na noc). Następnego dnia wyjąć mięso, zagotować wywar, włożyć mięso i ponownie gotować w przykrytym garnku 2-3 minuty. Zestawić z ognia i wystudzić razem z wywarem pod przykryciem. Następnie wyjąć z zalewy, zawinąć w folię spożywczą, przełożyć do lodówki.

Ostatnio do marynaty dodaję mały listek laurowy.

Schab dodaję do akcji „Co w śniadaniówce można znaleźć”.

 

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z mięsem:

 Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  sznycle z indyka z rozmarynem_dania błyskawiczne_dania z drobiu_dania na lato  indyk w galarecie_mięso z owocami_dania z drobiu  ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *