Gołąbki z grzybami, to jedno z naszych ulubionych dań wigilijnych. Może niezbyt popularne, ale jak najbardziej wpisujące się w tradycję Wigilii, bo główne składniki to: grzyby, ziarna zbóż i warzywa.
Z “Wydania Specjalnego Poradnika Domowego”.
Składniki:
- mała główka kapusty
- szklanka ryżu
- 7 dag suszonych grzybów
- 2 cebule
- łyżka masła
- łyżka posiekanej natki
- sól, pieprz
Sos:
- łyżka masła
- łyżeczka mąki (w wersji bez glutenu ziemniaczana)
- wywar grzybowy
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- natka
- sól, pieprz
Wykonanie:
Umyte grzyby zalać wodą i moczyć przez kilka godzin, najlepiej przez noc. Po czym ugotować, odcedzić i posiekać. Wywar zostawić (do gotowania gołąbków i przygotowania sosu).
Cebule pokroić w drobną kostkę i udusić na maśle.
Ryż ugotować na sypko.
Ryż, grzyby, cebule, posiekaną natkę połączyć i doprawić solą i pieprzem.
Z kapusty wyciąć głąb, gotować w wodzie, rozdzielać liście, wycinać zgrubiałe części liści, napełniać je przygotowanym farszem i zawijać gołąbki.
Na dno płaskiego garnka położyć liście kapusty, łyżeczkę masła i układać gołąbki. Zalać połową wywaru grzybowego i gotować pod przykryciem, powoli ok. 1 godziny.
Z masła i mąki, przeznaczonej na sos, zrobić zasmażkę (w wersji bez glutenu nie, postępujemy tak jak gotując kisiel). Rozprowadzić ją resztą wywaru z grzybów (zasada taka – jeśli zasmażka jest gorąca, wywar musi być zimny, wtedy nie zrobią się kluski). Zabielić śmietaną.
Sosem polać gołąbki. Można posypać natką.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!