Lebkuchen – niemieckie pierniczki bezglutenowe

Lebkuchen – niemieckie, błyskawiczne pierniczki. Takie na ostatnią chwilę. Moje w wersji bezglutenowej. Niesamowicie aromatyczne, mięciutkie, pyszne!

lebkuchen_pierniczki niemieckie_pierniczki bezglutenowe_domwe ciasteczka_przepisy na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 250 g mąki bezglutenowej (100 g kukurydzianej, 100 g ryżowej i 50 g ziemniaczanej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bezglutenowa)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 85 g mielonych migdałów
  • 200 g miodu
  • 85 g masła
  • 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (łącznie), bardzo drobno posiekanej

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru (najlepiej trzcinowy)
  • sok cytrynowy

Wykonanie:

Masło i miód rozpuścić w garnku. Przestudzić.

Mąki, proszek do pieczenia, sodę przesiać i dokładnie wymieszać z przyprawą do pierników, cynamonem i mielonymi migdałami.

Składniki sypkie i płynne połączyć i dodać kandyzowaną skórkę. Całość wymieszać i zostawić do stężenia (masa jest lepiąca i tak ma być).

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (trzeba zostawiać duże odstępy). Kulki lekko spłaszczać mokrą łyżką.

Piec w 180 °C ok. 15 minut.

Po upieczeniu studzić na kratce.

Zimne polukrować.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.