Lebkuchen – niemieckie, błyskawiczne pierniczki. Takie na ostatnią chwilę. Moje w wersji bezglutenowej. Niesamowicie aromatyczne, mięciutkie, pyszne!
Składniki:
- 250 g mąki bezglutenowej (100 g kukurydzianej, 100 g ryżowej i 50 g ziemniaczanej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy)
- 1/2 łyżeczki sody
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bezglutenowa)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 85 g mielonych migdałów
- 200 g miodu
- 85 g masła
- 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (łącznie), bardzo drobno posiekanej
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru (najlepiej trzcinowy)
- sok cytrynowy
Wykonanie:
Masło i miód rozpuścić w garnku. Przestudzić.
Mąki, proszek do pieczenia, sodę przesiać i dokładnie wymieszać z przyprawą do pierników, cynamonem i mielonymi migdałami.
Składniki sypkie i płynne połączyć i dodać kandyzowaną skórkę. Całość wymieszać i zostawić do stężenia (masa jest lepiąca i tak ma być).
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (trzeba zostawiać duże odstępy). Kulki lekko spłaszczać mokrą łyżką.
Piec w 180 °C ok. 15 minut.
Po upieczeniu studzić na kratce.
Zimne polukrować.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.