Domowy paprykarz

Na blogu zaroiło się od babek, mazurków, serników, pieczeni, ale to przecież jeszcze czas postu. Stąd dziś propozycja jarska – pasta do chleba na bazie wędzonej ryby i ryżu. Świetna z domowym chlebem i ogórkiem konserwowym. Taaaak, ogórkiem konserwowym. To w ramach wspomnień. Czy ktoś jeszcze pamięta paprykarz szczeciński z ogóreczkiem na wierzchu?

Na podstawie przepisu z “Cynamonowego pyłu”.

domowy paprykarz z ryby_domowy wyrób_pasta rybna_danie postne_dnaie jarskie

W tle chleb ziarnisty na zakwasie.

Składniki:

  • 1 wędzona makrela
  • 100 g ryżu
  • 1 pęczek szczypiorku (można zastąpić cebulą)
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 4 łyżeczki keczupu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • szczypta ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • mały słoiczek pasty paprykowej (mam domową Beatymarii; można pominąć)

Wykonanie:

Ugotować ryż i ostudzić. Makrelę pokroić na małe cząstki. Szczypiorek posiekać. Ryż, makrelę, szczypior, koncentrat pomidorowy, keczup, pastę paprykową połączyć. Całość doprawić.

Do chleba, z ogórkiem konserwowym, nie ma nic lepszego.

Znajdź mnie na fb.

domowy paprykarz z ryby_domowy wyrób_pasta rybna_danie postne_dnaie jarskie

Inne pasty i smarowidła:

domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado  Hummus_pasta do chleba_dip_pasta z ciecierzycy_danie wegetariańskie  pasta z suszonych pomidorów_pasta do chleba_dania wegetariańskie_dania na lato  chleb kukurydziany_chleb drożdżowy_domowe pieczywo

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.