Bardzo smaczna, ucierana, dwuczęściowa babka. Do jednej części dodane są limonki, do drugiej pomarańcze. Upiekłam ją po raz pierwszy i od razu jest hitem. Tym sposobem nasz baranek wielkanocny będzie miał w tym roku smak limonki, a nie jak zwykle białej czekolady.
Przepis na podstawie “Wielkiej księgi ciast”.
Składniki (w temperaturze pokojowej):
- 250 g masła
- 150 g cukru
- szczypta soli
- 4 jajka
- 400 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g kremówki
- sok i skórka otarta z dwóch limonek
- 3 łyżki likieru pomarańczowego
- łyżka – dwie kandyzowanej skórki pomarańczowej (lub dwie łyżeczki startej skórki pomarańczowej)
- puder + sok z limonki do lukru
Wykonanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem i solą na puch. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Do gładkiej masy dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dalej śmietanę. Masę podzielić na dwie części do jednej dodać skórkę i sok z limonek, do drugiej skórkę pomarańczową i likier. Obie masy muszą mieć tą samą gęstość. Do przygotowanej formy babkowej wlać masę z limonką, a na nią masę pomarańczową.
Piec w rozgrzanym do 175 °C piekarniku przez ok. 50 minut.
Upieczoną babkę wystudzić na kratce.
Puder utrzeć z sokiem z limonki i polukrować nim babkę. Ozdobić limonką lub skórką z limonki.
Przepis na foremkę o pojemności 2l.
Znajdź mnie na fb.