Babka ucierana z limonką

Bardzo smaczna, ucierana, dwuczęściowa babka. Do jednej części dodane są limonki, do drugiej pomarańcze. Upiekłam ją po raz pierwszy i od razu jest hitem. Tym sposobem nasz baranek wielkanocny będzie miał w tym roku smak limonki, a nie jak zwykle białej czekolady.

Przepis na podstawie “Wielkiej księgi ciast”.

babka ucierana z limonką_ciasto ucierane_ciasto cytrusowe_Wielkanoc

Składniki (w temperaturze pokojowej):

  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 400 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g kremówki
  • sok i skórka otarta z dwóch limonek
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego
  • łyżka – dwie kandyzowanej skórki pomarańczowej (lub dwie łyżeczki startej skórki pomarańczowej)
  • puder + sok z limonki do lukru

Wykonanie:

Miękkie masło utrzeć z cukrem i solą na puch. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Do gładkiej masy dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dalej śmietanę. Masę podzielić na dwie części do jednej dodać skórkę i sok z limonek, do drugiej skórkę pomarańczową i likier. Obie masy muszą mieć tą samą gęstość. Do przygotowanej formy babkowej wlać masę z limonką, a na nią masę pomarańczową.

Piec w rozgrzanym do 175 °C piekarniku przez ok. 50 minut.

Upieczoną babkę wystudzić na kratce.

Puder utrzeć z sokiem z limonki i polukrować nim babkę. Ozdobić limonką lub skórką z limonki.

Przepis na foremkę o pojemności 2l.

Znajdź mnie na fb.

babka ucierana z limonką_ciasto ucierane_ciasto cytrusowe_Wielkanoc

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.