Domowa biała kiełbasa wg Macieja Kuronia

Biała kiełbasa zrobiona w domu to rarytas. Tata przygotowuje ją raz-dwa razy w roku, przy czym obowiązkowo na Wielkanoc. Obok domowej szynki, schabu po wiedeńsku i pieczeni rzymskiej jest podstawową wędliną naszego wielkanocnego stołu.

domowa biała kiełbasa_domowa wędlina_domowy wyrób_Wielkanoc

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego (zrazowe, szynka)
  • 2 kg wieprzowiny (np. łopatka)
  • 2 kg mięsa z kurczaka lub indyka (piersi, udka)
  • 6 łyżek soli
  • 50 g majeranku (najlepiej własnego)
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 łyżka tymianku
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2-3 szklanki rosołu
  • 1 opakowanie jelit

Wykonanie:

Wołowinę zemleć przez sito o drobnych oczkach, mięso wieprzowe i drobiowe przez sito z grubymi oczkami (na razie nie łączyć mięs).

Do wołowiny dodać sól, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, zmielony kminek, tymianek, pieprz. Wyrobić. Masę połączyć z pozostałymi mięsami i rosołem. Bardzo długo wyrabiać, aż masa stanie się gładka i będzie odchodzić od ręki (to ważne, źle wyrobione mięso kruszy się).

Wypłukane jelita nakładać na nasadkę do kiełbas maszynki do mięsa. Brzeg zacisnąć i powoli, równomiernie napełniać jelita mięsem. Najlepiej, gdy tą czynność wykonują dwie osoby. Jedna wkłada mięso do maszynki, druga delikatnie napełnia flaczki.

Przygotowaną kiełbasę włożyć do wrzącej wody, wyłączyć i zostawić na 20 minut lub włożyć do wrzątku i trzymać na ogniu tak, by woda nie wrzała, ok. 20 minut.

Znajdź mnie na fb.

akcja _Wielkanocne smaki_polędwiczki ze szpinakiem w cieście

Inne domowe mięsa:

 schab minutka_domowe wędliny  indyk faszerowany suszonymi pomidorami i bazylią_dania z drobiu_dania z pomidorami  schab po wiedeńsku_pieczeń_danie z wieprzowiny  pieczeń z indyka z morelami_danie z drobiu_przepisy na Boże Narodzenie

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *