Chleb ziarnisty na zakwasie

Chleb na zakwasie pszenno-żytnim, bardzo łatwy, z ziarnami, niesamowicie smaczny. Piekę go na „okrągło”. W zasadzie nie wiem, dlaczego nie ma go jeszcze na blogu. Może dlatego, że do jego upieczenia potrzebny jest zakwas. A ja nie jestem specjalistką od tego dobra.

Przepis wraz z zakwasem dostałam od Kasi (dzięki).

chleb ziarnisty na zakwasie_chleb na wieloziarnisty_domowe pieczywo

W tle domowy paprykarz.

Składniki:

  • 2 pełne łyżki zakwasu
  • 2 szklanki letniej, przegotowanej wody
  • 0,5 kg mąki (w tym 15 dag żytniej i ew. 10 dag orkiszowej, pozostała część mąka pszenna)
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 1/2 szklanki otrębów (dowolnych)
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżeczki soli

Wykonanie:

W szklance wody rozmieszać zakwas, dodać do niego nasiona, sól, wymieszać. Do masy dosypać mąkę, następną szklankę wody i otręby. Dobrze wyrobić. Do słoika, w którym był zakwas włożyć 2 łyżki ciasta, przykryć zakrętką (nie zamykać) i odstawić do lodówki na 7-10 dni. To będzie nasz zakwas na następny chleb. Pozostałe ciasto przełożyć do foremki (keksówki) posmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić na 9 – 12 godzin.

Po ww. czasie włączyć piekarnik na 180 °C (opcja z termoobiegiem). Włożyć chleb do zimnego piekarnika i piec ok. 50 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć z foremki i studzić na kratce.

Można włożyć chleb wieczorem do piekarnika i nastawić piekarnik z opcją opóźnionego pieczenia i rano mamy na śniadanie upieczony chleb :).

Znajdź mnie na fb.

chleb ziarnisty na zakwasie_chleb na wieloziarnisty_domowe pieczywo

Inne chleby:

Odrywany chlebek ziołowo-czosnkowy_chleb drożdżowy_pieczywochleb domowy  chleb wiejski na zakwasie drożdżowym_chleb pszenno-żytni_chleb na zaczynie_chleb na bidze_domowe pieczywo  łatwy chleb wieloziarnisty_pieczywo domowe_zdrowe jedzenie  chleb kukurydziany_chleb drożdżowy_domowe pieczywo

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *