Sezon na jagody kamczackie w pełni. Szalejemy w kuchni i przygotowujemy z tych cudownych owoców różne dania i desery. Na pierwszym planie jest makaron z jagodami, dalej pierogi, rolada, gofry mascarpone, koktajle, wody smakowe i muffinki. Muffinki jogurtowe z jagodami kamczackimi i białą czekoladą to szybki, efektowny i smaczny wypiek 🙂
Składniki muffinek jogurtowych z jagodami i białą czekoladą:
Ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie jasna orkiszowa)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier waniliowy (lub inny zapachowy dodatek: skórka pomarańczowa, cytrynowa)
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1 szklanka jogurtu
- 2 jajka
Dodatki:
- 1 szklanka jagód
- 1 biała czekolada + kilka jagód na wierzch babeczek
Jak zrobić muffinki jogurtowe z jagodami i białą czekoladą?
Przygotowuję jagody – myję i osuszam.
Nastawiam piekarnik na 180-200 °C i przygotowuję foremki do muffinek (smaruję masłem i posypuję bułką tartą lub wykładam papilotkami).
W jednej misce mieszam dokładnie składniki sypkie – mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia, dodatki zapachowe.
W drugiej misce mieszam starannie składniki mokre – rozpuszczone masło, jajka, jogurt.
Łączę zawartość obu misek, bez specjalnego wyrabiania, tylko do połączenia składników. Dodaję jagody.
Przekładam do przygotowanych foremek.
Piekę 25-30 minut (do suchego patyczka).
Studzę na kratce.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Na podstawie TEGO przepisu.
W nazwie potrawy i składnikach jest jogurt, a w opisie – mleko. Czy to pomyłka, czy można zastąpić jogurt mlekiem?
Dziękuję :). To była pomyłka, oczywiście jogurt. Pozdrawiam.
Przyznam szczerze, że idealnie udało mi się teraz trafić na Twój przepis droga autorko! Ostatnio przeczytałam naprawdę wiele dobrego o jagodach kamczackich (czyste zdrowie, że tak to ujmę), więc jestem pozytywnie nastawiona do nich i zamierzam je niedługo zamówić. Myślę, że te muffinki będą pierwszym przepisem jaki wykorzystam gdy paczka z owocami już dojdzie 😉 Jakoś do tej pory jadłam już różne muffinki u koleżanek, ale sama ich jeszcze nie przyrządzałam. Mam nadzieję, że dodasz także inne ciekawe przepisy korzystające z jagód kamczackich, bo jednak naprawdę się przydadzą 😉 Swoją drogą to jagody kamczackie masz z własnych krzaczków czy kupujesz? A jeśli jednak sama hodujesz, to jest wiele owoców na pojedynczym krzaczku? Zaciekawiłam się 🙂 Naprawdę dziękuję za ten przepis!
Jagody kamczackie wprost uwielbiam i mam kilka krzaczków w ogródku. Co roku czekam na nie z niecierpliwością. Co z nich robię? Makaron z jogurtem, pierogi, rolady, ciasta z galaretką, naleśniki. A ile jest jagód z jednego krzaka? Wszystko zależy od roku. W tym jest wyjątkowo dużo ok. 1 l. Pozdrawiam 🙂