Z cyklu: “Podstawowe przepisy” – uniwersalny przepis na muffinki. Na podstawie tej receptury można upiec muffinki na słono, muffinki z owocami, muffinki z czekoladą, z bakaliami…, dowolne. Dodać do nich krem, bitą śmietanę, sos owocowy, czekoladowy, jajeczny, toffi, pomidorowy, sałatkę owocową czy warzywną. Dowolnie ozdobić. Wszystko zależy od pomysłu i apetytu na…
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie jasna orkiszowa)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier waniliowy (lub inny zapachowy dodatek: skórka pomarańczowa, cytrynowa, ekstrakt migdałowy, cynamon, imbir, inny)
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1 szklanka jogurtu (można zamiennie mleko, kefir, maślanka)
- 2 jajka
Dodatki słodkie do wyboru:
- 1/2 szklanki rodzynków (pokrojonych moreli, suszonych śliwek)
- 1 szklanka posiekanych orzechów (migdałów)
- 1 tabliczka posiekanej czekolady
- 1 szklanka drobno pokrojonych owoców
Dodatki słone do wyboru:
- 100 g pokrojonej szynki (lub innej wędliny)
- 100 g pokrojonego w kostkę sera (żółty, feta, pleśniowy, kozi)
- 3-5 łyżek posiekanych ulubionych ziół
- 100 g posiekanych oliwek
- 1 papryka pokrojona w kostkę
Wykonanie:
Przygotowuję wybrane dodatki.
Nastawiam piekarnik na 200 °C i przygotowuję foremki do muffinek (smaruję masłem i posypuję bułką tartą lub wykładam papilotkami).
W jednej misce mieszam dokładnie składniki sypkie – mąkę, sól, cukier (w wersji na słono pomijam, a dodaję więcej soli), proszek do pieczenia, dodatki zapachowe.
W drugiej misce mieszam starannie składniki mokre – rozpuszczone masło, jajka, mleko.
Łączę zawartość obu misek, bez specjalnego wyrabiania, tylko do połączenia składników. Wybrane dodatki łączę z ciastem.
Przekładam do przygotowanych foremek.
Piekę 25-30 minut (do suchego patyczka).
Studzę na kratce.
Z “Ugotuj to”.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne muffinki (też na przyjęcia dziecięce):
1 thoughts on “Muffinki – przepis podstawowy”