Drożdżowy warkocz

Pyszna, delikatnie pomarańczowa, drożdżowa chałka. Idealny pomysł na podwieczorek, kolację, czy piknik. 

Jedliśmy warkocz z pieczonym rabarbarem i z konfiturą jeżynową, do tego mocna herbata, kawa lub kakao. Spróbujcie się oprzeć :).

Przepis znaleziony w „Poradniku Domowym” 5/16.

drożdżowy warkocz_chałka_drożdżówka śniadaniowa_domowe pieczywo

Składniki:

(na dwa warkocze)

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej (może być zwykła pszenna)
  • ok. 220 ml mleka (u mnie roślinne)
  • 5 dag drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 5 dag masła
  • 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • łyżeczka soli
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • dodatkowo: żółtko i kruszonka (przepis TU)

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru (po chwili rozpuszczą się), dodać połowę letniego mleka i zostawić na 15-20 minut do wzburzenia.

Masło rozpuścić z cukrem waniliowym, odstawić, by przestygło.

Jajka ubić z pozostałym cukrem.

Mąkę przesiać, dodać sól, ubite jajka, spienione drożdże, pozostałe mleko, startą skórkę pomarańczową i wymieszać. Następnie wlać letnie masło i całość dobrze wyrobić. Ciasto zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (1-1,5 godziny).

Gdy ciasto rośnie, zrobić kruszonkę.

Wyrośnięte podzielić na 6 części, z każdej uformować wałek. Z trzech wałków zapleść warkocz, z pozostałych trzech drugi warkocz. Zostawić do wyrośnięcia (ok. 30 minut). Posmarować żółtkiem, posypać kruszonką.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 °C 25-30 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb

drożdżowy warkocz_chałka_drożdżówka śniadaniowa_domowe pieczywo

drożdżowy warkocz_chałka_drożdżówka śniadaniowa_domowe pieczywo

Na zdjęciach warkocz z pieczonym rabarbarem (rabarbar pokrojony w plasterki, posypany cukrem i pieczony w 180 °C przez 15 minut; powstały podczas pieczenia sos można zagęścić mąką ziemniaczaną, dodać cynamon lub skórkę cytrynową albo konfiturę z róży czy malin, albo odrobinę rumu).

Inne plecione ciasta:

chałka_ciasto drożdżowe  chałka z marmoladą z pigwy_ciasto drożdżowe z owocami  chałka z marcepanem_chałka nadziewana_chałka odświętna_wypieki na Wielkanoc   Estoński kringel_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *