Botwinka na zimę (w słoikach)

Choć w ogródkach botwinka nie nadaje się jeszcze na przetwory, ale ta na straganach jest już w sam raz. A taka botwinka w słoikach, to rarytas na zimowym stole, to wspomnienie wiosny, to pomysł na szybki i smaczny obiad. Jej przygotowanie nie jest czasochłonne. Więc? Przetwarzajmy!

botwina na zimę do słoików_słone przetwory_domowe zaprawy

Na zdjęciu botwina mamy Heleny z ubiegłego roku (z jesiennych plonów).

Składniki:

  • liście botwinki z buraczkami
  • na 0,75 l wody
  • 10 g soli**
  • 20 g kwasku cytrynowego**
  • cukier do smaku

Wykonanie:

Botwinkę umyć, kilkakrotnie zmieniając wodę, by pozbyć się wszelkich drobinek piasku. Drobno posiekać wraz z buraczkami.

Pokrojoną botwinkę zalać niewielką ilością zakwaszonego wrzątku, osolić, delikatnie posłodzić i gotować 3-4 minut. Gorącą przełożyć do przygotowanych litrowych słoików.

Pasteryzować 30 minut (licząc od chwili zagotowania).

*do botwinki można dodać posiekany koperek

**ilość kwasku cytrynowego i soli jest orientacyjna, najlepiej dodać obu składników do smaku

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb

Inne domowe, słone przetwory:

Leczo z cukinii na zimę_przetwory_dania wegetariańskie  fasolka szparagowa na zimę w pomidorach_przetwory warzywne_fasolka konserwowa  fasolka szparagowa na zimę_fasolka konserwowana_przetwory warzywne  sałatka z zielonych pomidorów_przetwory

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *