Sałatki grillowe – grecka, rzodkiewkowa, ze szpinakiem

Sałatkowy szał grillowy – nowy cykl na blogu. Sałatki do dań z grilla (i nie tylko). Jako pierwsze pojawiają się: domowa, zwana grecką – nasza ulubiona, szpinakowa – niedawne odkrycie i z rzodkiewkami – starodawna.

sałatki na grilla_sałatka grecka_sałatka ze szpinakiem_sałatka z rzodkiewkami_dodatki do dań z grilla

Sałatka grecka:

  • chrupka sałata
  • pół pęczka szczypiorku
  • 3-4 ogórki
  • 3-4 pomidory
  • 1/2 słoika oliwek
  • kostka fety
  • sos: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekane oregano, sól, pieprz

Wykonanie:

Sałatę umyć, osuszyć, porwać na części i przełożyć do dużego naczynia. Na nią posiekany szczypiorek, dalej obrane i pokrojone w półplasterki ogórki.

Pomidory zanurzyć na 2-3 minuty we wrzątku, obrać ze skóry, pokroić na części ułożyć na ogórkach. Na to pokrojoną w kostkę fetę i osączone oliwki.

Składniki przeznaczone na sos połączyć.

Całość polać sosem.

Sałatka ze szpinakiem:

  • mix sałat
  • 2 garście szpinaku
  • 15 małych pomidorków
  • kulki mozzarelli
  • 1/2 słoiczka czarnych oliwek
  • 2-3 łyżki siemienia lnianego (lub inne ulubione nasiona)
  • sos: 2 łyżki pikantnej oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, posiekana bazylia, sól, pieprz, ew. ząbek czosnku

Wykonanie:

Na dnie dużej salaterki położyć mix sałat, szpinak, na to pokrojone na pół pomidorki, osączone kulki mozzarelli i oliwki.

Na suchej patelni uprażyć siemię, przestudzić, posypać sałatkę.

Składniki przeznaczone na sos wymieszać (najlepiej włożyć do słoika, zamknąć i przez kilka chwil intensywnie potrząsać).

Całość polać sosem. 

Sałatka rzodkiewkowa:

  • 7-8 bardzo małych młodych ziemniaków
  • pęczek rzodkiewek
  • 2-3 ogórki
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • koperek lub szczypiorek
  • sos: 1 łyżka majonezu, 2 łyżki gęstego jogurtu, sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i ugotować. Wystudzić i ew. podzielić na pół.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, podzielić na ćwiartki.

Rzodkiewki podzielić na ćwiartki.

ogórki obrać i pokroić w półplasterki.

Zieleninę posiekać.

Składniki sosu wymieszać.

Wszystkie składniki połączyć.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne zestawienia dodatków do dań z grilla – SOSY i sałatki cześć II

Inne dodatki do grilla:

śniadaniowe muffinki z tymiankiem i fetą_wytrawne muffinki  sałatka z roszponką_sałatka wegetariańska_przystawki i przekąski_danie na karnawał_danie błyskawiczne  bułki ze szparagami na piknik_bułki nadziewane_bułki wiosenne_szparagi w cieście  Grill z arbuza_owocowa sałatka_arbuz kreatywnie_zabawy kulinarne  małpi chleb czosnkowo-ziołowy_bułeczki ziołowe_bułeczki do odrywania_bułeczki na piknik

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *