Tak spodobał się nam małpi chleb z cynamonową otoczką, że postanowiłam zrobić podobny w wersji słonej. I co? Pycha! Intensywnie czosnkowy, pietruszkowy, pulchny i do odrywania. Tak jak chlebek cynamonowy, idealny na piknik.
Składniki:
- 500 g mąki
- 250 ml letniego mleka
- 75 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko (nie z lodówki)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 7 g suszonych drożdży
Otoczka:
- 50 g rozpuszczonego masła
- duży pęczek natki pietruszki
- 2-3 ząbki czosnku
- 50 g twardego żółtego sera
Wykonanie:
Przesianą mąkę wymieszać z solą, cukrem i suszonymi drożdżami. Połączyć masło, mleko, jajko. Całość wymieszać i dobrze wyrobić (do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne). Miskę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.
W czasie, gdy ciasto rośnie, ser zetrzeć na tarce, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, natkę posiekać. Razem wymieszać. Masło rozpuścić i przestudzić.
Wyrośnięte ciasto podzielić na kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę moczyć w maśle i otaczać w ziołach. Luźno układać w foremce keksowej. Ponownie zostawić do wyrośnięcia (30-40 minut).
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C 35-40 minut (do suchego patyczka).
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne chlebki na piknik: