Małpi chlebek, czyli bułeczki czosnkowo-ziołowe

Tak spodobał się nam małpi chleb z cynamonową otoczką, że postanowiłam zrobić podobny w wersji słonej. I co? Pycha! Intensywnie czosnkowy, pietruszkowy, pulchny i do odrywania. Tak jak chlebek cynamonowy, idealny na piknik.

małpi chleb czosnkowo-ziołowy_bułeczki ziołowe_bułeczki do odrywania_bułeczki na piknik

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 250 ml letniego mleka
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko (nie z lodówki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7 g suszonych drożdży

Otoczka:

  • 50 g rozpuszczonego masła
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 50 g twardego żółtego sera

Wykonanie:

Przesianą mąkę wymieszać z solą, cukrem i suszonymi drożdżami. Połączyć masło, mleko, jajko. Całość wymieszać i dobrze wyrobić (do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne). Miskę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.

W czasie, gdy ciasto rośnie, ser zetrzeć na tarce, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, natkę posiekać. Razem wymieszać. Masło rozpuścić i przestudzić.

Wyrośnięte ciasto podzielić na kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę moczyć w maśle i otaczać w ziołach. Luźno układać w foremce keksowej. Ponownie zostawić do wyrośnięcia (30-40 minut).

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C 35-40 minut (do suchego patyczka).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne chlebki na piknik:

drożdżówka cynamonowa do odrywania_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem  drożdżówka cytrusowa do odrywania_ciasto drożdżowe_ciasto z cytrusami  Odrywany chlebek ziołowo-czosnkowy_chleb drożdżowy_pieczywochleb domowy  lembas_chleb elfów_keks_ciasto z bakaliami

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *