Zwykłe ciasto – biszkopt, truskawki, galaretka i kremowa, śmietankowa masa. Ciasto na lato:).
Składniki biszkoptu (z TEGO przepisu):
- 7 jajek
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 szklanka mąki
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Składniki masy:
- 500 g serka mascarpone
- 250 g kremówki*
- cukier puder do smaku
- ew. dodatki do wyboru (wanilia, skórka cytrynowa, skórka pomarańczowa)
Wierzch:
- 3 galaretki truskawkowe
- 60-70 dag truskawek
Wykonanie:
Piekarnik włączyć na 180 °C.
Dno dużej, prostokątnej formy i dłuższe boki wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować blaszki masłem!
Mąki przesiać.
Żółtka roztrzepać.
Białka ubić ze szczyptą soli. Do ubitych dodać stopniowo cukier. Cały czas ubijając, zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka. Wyłączyć mikser i delikatnie mieszając łyżką, wsypać mąki.
Przełożyć ciasto do formy i piec ok. 40 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt wyjąć od razu z piekarnika i rzucić razem z foremką z wysokości ok. 50 cm na podłogę.
Biszkopt wystudzić w foremce. Zimny okroić nożem i wyjąć z formy.
Wykonanie wierzchu:
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku.Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować.
Śmietanę ubić. Dodać do niej serek. Posłodzić do smaku i ew. dodać dodatki.
Składanie:
Górę biszkoptu odciąć. Biszkopt położyć dołem do góry, przykryć kremem. Na masie ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką.
*jeśli dodamy więcej kremówki (500 g kremówki na 500 g serka), masa będzie bardziej puszysta, ale mniej stabilna i trudniejsza do przechowywania, a to duże ciasto.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne ciasta z galaretką: