Blaszka to jedno z naszych ulubionych ciast na lato. Co to jest? Biszkopt z galaretką i dowolnymi owocami. Można dodać bitą śmietanę, ale po co ;)?
Biszkopt z “Kuchni polskiej”.
Składniki:
- 8 jajek
- 1 łyżka octu
- 250 g cukru
- 180 g mąki
- 3 galaretki truskawkowe
- 1 kg truskawek
Wykonanie:
Przygotować formę (20 x 35 cm) – posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik włączyć na 170 °C. Mąkę przesiać. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę, na koniec dodać ocet. Białka ubić z odrobiną soli, kłaść je na żółtka i przesypując mąką, delikatnie wymieszać. Piec ok. 40 minut.
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody. Owoce ułożyć na zimnym biszkopcie i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić.
Znajdź mnie na fb.
Tort dołączam do akcji “Czerwone owoce w roli głównej”.
Inne ciasta z truskawkami: