Blaszka (truskawkowa)

Blaszka to jedno z naszych ulubionych ciast na lato. Co to jest? Biszkopt z galaretką i dowolnymi owocami. Można dodać bitą śmietanę, ale po co ;)?

Biszkopt z „Kuchni polskiej”.

blaszka_ciasto z galaretką_ciasto z owocami_przepisy na lato

Składniki:

  • 8 jajek
  • 1 łyżka octu
  • 250 g cukru
  • 180 g mąki
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 1 kg truskawek

Wykonanie:

Przygotować formę (20 x 35 cm) – posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik włączyć na 170 °C.  Mąkę przesiać. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę, na koniec dodać ocet. Białka ubić z odrobiną soli, kłaść je na żółtka i przesypując mąką, delikatnie wymieszać. Piec ok. 40 minut. 

Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody. Owoce ułożyć na zimnym biszkopcie i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić.

Znajdź mnie na fb.

blaszka_ciasto z galaretką_ciasto z owocami_przepisy na lato

blaszka_ciasto z galaretką_ciasto z owocami_przepisy na lato

Tort dołączam do akcji „Czerwone owoce w roli głównej”.

akcja_czerwone owoce w roli głównej_jogurtowiec z truskawkami

Inne ciasta z truskawkami:

Truskawkowiec_biszkopt z truskawkami_ciasto z owocami_przepisy na lato  jogurtowiec z truskawkami_ciasto bez pieczenia_ciasto z owocami_ciasto na zimno_ciasto dietetyczne  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato  Tort baranek Szon_ciasta z kremem_ciasta z owocami_dania dla dzieci

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *