Roladki z cukinii – świetna przekąska, kolacja, danie imprezowe.
Składniki:
- 1 młoda cukinia
- 2 pudełka serka kremowego
- 1/2 słoiczka pomidorów suszonych w oliwie lub oleju
- kilka kaparów w oliwie
- 1-2 ząbki czosnku
- garść ulubionych ziół (u mnie oregano)
Wykonanie:
Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie plastry (najlepiej strugiem do sera). Plastry posolić, pozostawić na chwilę, by cukinia zmiękłą i puściła wodę. Opiec w piekarniku przez 5-8 minut w 200 °C lub na grillu.
Czosnek zmiażdżyć, oregano posiekać, pomidory pokroić w kostkę, także samo kapary. Ww. składniki dodać do serka i wymieszać. Położyć na plastrach cukinii i zwinąć w roladki. Ustawić roladki w żaroodpornym naczyniu i zapiec (10-15 minut).
Znajdź mnie na fb.
Inne przekąski: