Roladki z cukinii

Roladki z cukinii – świetna przekąska, kolacja, danie imprezowe.

roladki z cukinii_cukinia z serkiem i pomidorami_przystawki_przekąski_karnawał

Składniki:

  • 1 młoda cukinia
  • 2 pudełka serka kremowego
  • 1/2 słoiczka pomidorów suszonych w oliwie lub oleju
  • kilka kaparów w oliwie
  • 1-2 ząbki czosnku
  • garść ulubionych ziół (u mnie oregano)

Wykonanie:

Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie plastry (najlepiej strugiem do sera). Plastry posolić, pozostawić na chwilę, by cukinia zmiękłą i puściła wodę. Opiec w piekarniku przez 5-8 minut w 200 °C lub na grillu. 

Czosnek zmiażdżyć, oregano posiekać, pomidory pokroić w kostkę, także samo kapary. Ww. składniki dodać do serka i wymieszać. Położyć na plastrach cukinii i zwinąć w roladki. Ustawić roladki w żaroodpornym naczyniu i zapiec (10-15 minut).

Znajdź mnie na fb.

roladki z cukinii_cukinia z serkiem i pomidorami_przystawki_przekąski_karnawał

Roladki dodaję do akcji „Zielnik kuchenny”.

akcja_zielnik kuchenny_kurczak w ziołach

Inne przekąski:

caprese na patyku_przekąski_finger food_kuchnia włoska  sałatka cezar_dania z drobiu_dania na babski wieczór_sałatki  kulki serowe_finger food_słone przekąski_dania na babski wieczór_dania karnawałowe  rolada szpinakowa z szynką_przekąski_wytrawne ciasta

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *