Ciasteczka z masłem orzechowym

Bardzo smaczne ciasteczka, pachnące, kruche, orzechowe. I ta chrupiąca skórka…Piekąc je byłam nastawiona bardzo sceptycznie. Nie przepadam za orzechami (może wyjątek stanowią pistacje), a tu masło orzechowe to jeden z głównych składników. A jednak  pomyliłam się ciasteczka są rewelacyjne, mało tego przygotowanie ich to chwilka.

Z blogu „Gotuję, bo lubię”.

ciasteczka z masłem orzechowym_kruche ciastka_Boże narodzenie+dan ia na piknik

Składniki:

  • 100 g masła
  • 140 g masła orzechowego (najlepiej domowe)
  • 180 g cukru
  • 1 jajko
  • 220 – 230 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/2 – 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Ponadto do obtoczenia ciasteczek:

  • cukier
  • cukier z wanilią

Wykonanie:

Masło z cukrem utrzeć na puch. Dodać masło orzechowe i miksować 5 minut. Dodać jajko, ekstrakt waniliowy i miksować kolejne 2 minuty. Wysypać mąkę połączoną z sodą. Wymieszać. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać w cukrze wymieszanym z cukrem waniliowym. Kulki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (raczej luźno). Piec ok. 12 – 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Zdejmować z foremki po przestudzeniu (gorące mogą się kruszyć).

Znajdź mnie na fb.

ciasteczka z masłem orzechowym_kruche ciastka_Boże narodzenie+dan ia na piknik

Inne kruche ciasteczka:

Kruche ciastka maszynkowe_ciastka kruche_Boże Narodzenie  mądre ciasteczka_ciasteczka cyferki_ciastka kruche_dania dla dzieci  ciasteczka orzeszki_kruche ciastka_bez piekarnika_Boże Narodzenie  kruche ciastka wg Michela Rouxa_ciasto kruche_drobne wypieki

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *