Bardzo smaczne ciasteczka, pachnące, kruche, orzechowe. I ta chrupiąca skórka…Piekąc je byłam nastawiona bardzo sceptycznie. Nie przepadam za orzechami (może wyjątek stanowią pistacje), a tu masło orzechowe to jeden z głównych składników. A jednak pomyliłam się ciasteczka są rewelacyjne, mało tego przygotowanie ich to chwilka.
Składniki:
- 100 g masła
- 140 g masła orzechowego (najlepiej domowe)
- 180 g cukru
- 1 jajko
- 220 – 230 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/2 – 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Ponadto do obtoczenia ciasteczek:
- cukier
- cukier z wanilią
Wykonanie:
Masło z cukrem utrzeć na puch. Dodać masło orzechowe i miksować 5 minut. Dodać jajko, ekstrakt waniliowy i miksować kolejne 2 minuty. Wysypać mąkę połączoną z sodą. Wymieszać. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać w cukrze wymieszanym z cukrem waniliowym. Kulki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (raczej luźno). Piec ok. 12 – 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Zdejmować z foremki po przestudzeniu (gorące mogą się kruszyć).
Znajdź mnie na fb.
Inne kruche ciasteczka: