Chlebek pomidorowo-ziołowy na piknik, czyli do odrywania

Puszysty chleb z pomidorami i ziołami. Pięknie otula dom zapachem lata, wakacji, beztroski. Wspaniale łączy się z barszczem czy sokiem pomidorowym i sałatką (u nas była grecka). Świeży, odrobinę przestudzony – to rarytas. Po dwóch dniach, ostatnie kromki, opiekliśmy lekko na ruszcie i był równie rewelacyjny. Znakomicie nadaje się na piknik, ponieważ to chlebek do odrywania :).

Inne moje drożdżówki i chlebki do odrywania:

Drożdżówka cytrusowa do odrywania

Drożdżówka cynamonowa do odrywania

Chleb ziołowo-czosnkowy do odrywania

Chlebek pomidorowo-ziołowy na piknik_chleb drożdżowy_wytrawne wypieki_chleb pszenny_dania na piknik

Składniki:

  • 2 pełne szklanki przesianej mąki pszennej
  • 1 pełna szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 250 ml mleka
  • 55 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7 g drożdży suszonych

Nadzienie:

  • 1/2 szklanki twardego żółtego sera (np. parmezan)
  • 1 szklanka pokrojonych drobno suszonych pomidorów (wersja bez oleju)
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 szklanka posiekanej natki i oregano
  • 70 g masła

Wykonanie:

Przesianą mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, solą, dodać letnie: mleko i rozpuszczone masło. Wymieszać i dodawać po jednym jajku. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, nie będzie kleiło się do ręki i miski. Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. 

W tym czasie rozpuścić masło przeznaczone do nadzienia i połączyć je z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posiekaną zieleninę wymieszać ze startym na tarce o drobnych oczkach serem i pomidorami.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt. Posmarować ciasto rozpuszczonym i ostudzonym masłem z czosnkiem, posypać mieszanką zieleniny, pomidorów i sera. Prostokąt pokroić na równe pasy o szerokości foremki do pieczenia. Położyć je jeden na drugim i tak powstały pasek pokroić w poprzek na jednakowych części. Ułożyć wszystkie części jedna na drugiej i taką wieżę przełożyć do formy, tak by kanapki stały dość luźno na sztorc (tu jest fajna instrukcja składania). Ułożone ciasto zostawić na 20 – 30 minut w ciepłym miejscu do podrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 200 °C, wstawić chleb do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 180 °C. Piec 30 – 35 minut.

Znajdź mnie na fb.

Chlebek pomidorowo-ziołowy na piknik_chleb drożdżowy_wytrawne wypieki_chleb pszenny_dania na piknik

Chlebek pomidorowo-ziołowy na piknik_chleb drożdżowy_wytrawne wypieki_chleb pszenny_dania na piknik

Chleb dodaję do akcji „Zielnik kuchenny”.

akcja_zielnik kuchenny_kurczak w ziołach

Inne wytrawne wypieki:

Odrywany chlebek ziołowo-czosnkowy_chleb drożdżowy_pieczywochleb domowy  Pizza ze szparagami i rukolą_kuchnia włoska  tarta ze szparagami_tarta wytrawna_danie wegetariańskie  Wiosenne pierogi pieczone ze szpinakiem_paszteciki krucho-drożdżowe_przepisy na piknik



drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *