Syrop z kwiatów czarnego bzu

Czarny bez zwany dzikim lub hyćką (hyczką) wykorzystywany jest w kuchni, medycynie ludowej, w kosmetyce od wieków.  Właściwości lecznicze ma cała roślina (owoce, kwiaty, korzenie, kora, liście). Trzeba jednak pamiętać, że dopiero po obróbce termicznej bez traci właściwości trujące. A skutki zatrucia są nieciekawe – wymioty, bóle brzucha, zaburzenia równowagi (niestety przećwiczone).

Wracając do kwiatów, które mają właściwości napotne, przeciwgorączkowe i wykrztuśne. Mama od zawsze przygotowuje z nich syrop i suszy kwiatostany na napary. Jednym słowem nic nadzwyczajnego – tak myślałam do niedawna. A tu niespodzianka w modnej “śniadaniowej” restauracji, dżem z hyćki, herbatka z syropem z czarnego bzu – jedne z głównych składników menu. Niech żyje powrót do korzeni!

Syrop z kwiatów czarnego bzu
Syrop z kwiatów czarnego bzu

Składniki:

  • 25 dobrze rozwiniętych baldachów czarnego bzu
  • 2 l przegotowanej wody
  • 2 kg cukru
  • ew. sok z cytryny do smaku
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Syrop z kwiatów czarnego bzu

Wykonanie:

Rozwinięte kwiaty zebrać w słoneczny dzień. Oczyścić baldachy. Zalać je wodą i odstawić na 48 godzin. Po ww. czasie odcedzić, dodać 2 kg cukru, przegotować. Ewentualnie dodać sok z cytryny do smaku i jeszcze raz zagotować. Gotowy syrop przelać do przygotowanych butelek.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Syrop z kwiatów czarnego bzu
Syrop z kwiatów czarnego bzu
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.