Kolejne ciasto bez pieczenia (poprzednie to tort kukułka). Herbatniki przełożone kajmakiem, masą budyniową i śmietaną. Bomba kaloryczna, ale jak słodka :). Można znaleźć jakiś wykręt na zjedzenie kawałka – urodziny, babski wieczór, imieniny koleżanki czy cioci lub coś innego.
Ciasto urodzinowe syneczka. Wykonanie też syneczek, no może z moją niewielką pomocą.
Składniki:
- 10 paczek herbatników (zwykłe Jutrzenki)
- puszka masy kajmakowej
- masa budyniowa (z dwóch budyni ugotowanych w 3/4 l mleka + 200 g masła + puder do smaku)
- 500 ml kremówki + 2 zagęstniki do niej (ew. żelatyna) + cukier puder do smaku
- 0,5 tabliczki czekolady (mleczna lub gorzka)
- mocna herbata do namoczenia herbatników (ew. alkohol)
Wykonanie:
Przygotować masę budyniową. Budynie ugotować w 3/4 l mleka. Przykryć folią spożywczą, by nie powstał kożuch, schłodzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, dodawać po jednej łyżce budyniu.
Ciasto ułożyć w formie wg schematu: herbatniki (na 0,5 s namoczone w herbacie, to ważne – baardzo krótko) – kajmak – herbatniki (namoczone jw.) – masa budyniowa – herbatniki (bez namoczenia) – śmietana ubita z zagęstnikami i cukrem pudrem – starta czekolada. Włożyć do lodówki na 10 – 12 godzin.
Znajdź mnie na fb.
Ciasto dodaję do akcji “Desery z kremówką”.
Inne ciasta bez pieczenia: