Pasta z suszonych pomidorów

Pachnąca latem (to sprawka pomidorów i bazylii) pasta do chleba. Przepyszna i błyskawiczna. Z powodzeniem zastępuje mięso na kanapce.

Przepis z blogu „Blog Bo(ro)n Appetit”.

pasta z suszonych pomidorów_pasta do chleba_dania wegetariańskie_dania na lato

Składniki:

  • 2/3 szklanki suszonych pomidorów (nie z oliwy)
  • 2/3 szklanki startego parmezanu (lub innego twardego sera)
  • 2/3 szklanki migdałów
  • pęczek bazylii
  • 3-4 łyżki oliwy
  • ew. pieprz, czosnek

Wykonanie:

Migdały obrać. Wszystkie składniki włożyć do malaksera. Zmiksować na gładką masę. Koniec, już mamy rewelacyjną pastę do chleba (najlepiej razowego).

Znajdź mnie na fb.

pasta z suszonych pomidorów_pasta do chleba_dania wegetariańskie_dania na lato

Pastę dodaję do akcji „Zielnik kuchenny”.

akcja_zielnik kuchenny_kurczak w ziołach

Inne smarowidła i pasztety:

pasztet z ciecierzycy_pasztet wegetariański_domowy pasztet  domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado  Hummus_pasta do chleba_dip_pasta z ciecierzycy_danie wegetariańskie  pasztet z soczewicy_domowy pasztet_dania wegetariańskie

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *