Cudowne, kruche ciasteczka p. Rouxa polane mleczną czekoladą. Paznokcie to prażony ryż, a owłosienie łapek – to posypka czekoladowa.
Świetne ciasteczka na wszelakie kinderbale. Niestety nie nadają się na piknik, są bardzo kruche i delikatne, ale przecież to ich zaleta, a nie wada :).
Składniki:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 200 g masła pokrojonego w kostkę
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 żółtka
Dodatki:
- 1 mleczna czekolada
- 2-3 łyżki kremówki
- paczka posypki czekoladowej
- odrobina ryżu preparowanego (paznokcie łapek)
Wykonanie:
Mąkę, cukier, sól i masło posiekać razem na piasek, dodać żółtka i szybko, acz dokładnie zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Narysować na tekturce łapkę Yeti.
Po godzinie rozwałkować na 3-5 mm, wykrawać ciasteczka przykładając formę do surowego ciasta i piec na złoty kolor w rozgrzanym do 200 °C piekarniku. Studzić na kratce.
Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej razem ze śmietaną. Lekko przestudzoną masą posmarować łapki. Zanim czekolada zastygnie, z ryżu przylepić paznokcie, oprószyć posypką czekoladową. Zostawić do zastygnięcia.
Znajdź mnie na fb.
Inne ciasteczka dla dzieci: