Pulchne, delikatne babeczki z ciasta ucieranego. Wierzch to kremem na bazie serka mascarpone. Motylki, czyli galaretki w cukrze, sprawiają, że babeczki idealnie nadają się na kinderbal, dziecięcą imprezę plenerową, urodziny.
Przepis ze “Sweet escape into kitchen”.
Składniki na 12 babeczek:
- 150 g cukru
- 150 g miękkiego masła
- 190 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (dodałam 1 i tak były bardzo puszyste)
- 3 jajka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Dodatki:
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- galaretki w cukrze w kształcie półkola
- żelki pałeczki
Wykonanie:
Utrzeć masło z cukrem na puszystą, gładką masę. Dodawać po jednym jajku. Następnie esencję waniliową, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek muffinkowych. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.
Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Posmarować masą zimne babeczki.
Galaretki przekroić wzdłuż, potem w poprzek. W ten sposób mamy 4 części. Ułożyć galaretki-skrzydełka na babeczkach. Po środku położyć patyczki-żelki. Krojąc po kawałku patyczka, zrobić motylkom oczy, a z resztek galaretek czułki.
Znajdź mnie na fb.
I motylek z bliska…
Inne słodkości na kinderbal: