Truskawkowiec to biszkopt z galaretką i truskawkami, podany w atrakcyjnej formie. Wspaniały efekt minimalnym kosztem (i pracy, i pieniędzy). Lekkie ciasto, torcik dla wszystkich osób na diecie.
Przepis z “Mojego Ciasta” zmieniony i dostosowany do wielkości moich foremek do pieczenia.
Składniki:
- 4 jajka
- 62 g masła
- 155 g maki
- 165 g cukru
- 1 pełniejsza łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 800 g truskawek
- 2,5 galaretki truskawkowej
Ponadto:
- kilka listków melisy
- cukier do oprószenia ciasta
Wykonanie:
Blaszkę o wymiarach 20 x 35 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, tak by wzdłuż dłuższych boków papier był przewieszony, a wzdłuż krótszych docięty do dna blaszki.
Masło rozpuścić. Piekarnik włączyć na 180 °C. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku i po trochu mąki z proszkiem do pieczenia, wolno miksując. Po wyczerpaniu składników wlać letnie masło i całość wymieszać delikatnie łyżką. Wlać ciasto do foremki, wyrównać i piec ok. 15 minut. Po upieczeniu okroić wzdłuż krótszych boków i od razu przełożyć razem z papierem do podłużnej formy o wymiarach 8 x 35 cm (mierzone po dnie foremki). Powstanie w ten sposób korytko, które po wystudzeniu wypełnia się nadzieniem.
Galaretki rozpuścić w 1 i 1/4 szklanki wrzącej wody, ostudzić. Truskawki odszypułkować. Ładniejszymi truskawkami wyłożyć ściśle dno biszkoptowego korytka (1-2 warstwy truskawek). 1 – 2 truskawki odłożyć. Pozostałe owoce zmiksować, dodać do galaretek i tężejącą masę walać na truskawki. Schłodzić.
Schłodzone ciasto położyć do góry dnem zdjąć papier, oprószyć pudrem, przybrać listkami melisy, plasterkami truskawek.
Uwaga: Masę truskawkową trzeba wylać równo do wysokości bocznych ścianek. Gdyby jej było za mało, mogłaby się po odwróceniu odkleić.
Znajdź mnie na fb.