Truskawkowiec

Truskawkowiec to biszkopt z galaretką i truskawkami, podany w atrakcyjnej formie. Wspaniały efekt minimalnym kosztem (i pracy, i pieniędzy). Lekkie ciasto, torcik dla wszystkich osób na diecie.

Przepis z „Mojego Ciasta” zmieniony i dostosowany do wielkości moich foremek do pieczenia.

Truskawkowiec_biszkopt z truskawkami_ciasto z owocami_przepisy na lato

Składniki:

  • 4 jajka
  • 62 g masła
  • 155 g maki
  • 165 g cukru
  • 1 pełniejsza łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 800 g truskawek
  • 2,5 galaretki truskawkowej

Ponadto:

  • kilka listków melisy
  • cukier do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Blaszkę o wymiarach 20 x 35 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, tak by wzdłuż dłuższych boków papier był przewieszony, a wzdłuż krótszych docięty do dna blaszki.

Masło rozpuścić. Piekarnik włączyć na 180 °C. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku i po trochu mąki z proszkiem do pieczenia, wolno miksując. Po wyczerpaniu składników wlać letnie masło i całość wymieszać delikatnie łyżką. Wlać ciasto do foremki, wyrównać i piec ok. 15 minut. Po upieczeniu okroić wzdłuż krótszych boków i od razu przełożyć razem z papierem do podłużnej formy o wymiarach 8 x 35 cm (mierzone po dnie foremki). Powstanie w ten sposób korytko, które po wystudzeniu wypełnia się nadzieniem.

Galaretki rozpuścić w 1 i 1/4 szklanki wrzącej wody, ostudzić. Truskawki odszypułkować. Ładniejszymi truskawkami wyłożyć ściśle dno biszkoptowego korytka (1-2 warstwy truskawek). 1 – 2 truskawki odłożyć. Pozostałe owoce zmiksować, dodać do galaretek i tężejącą masę walać na truskawki. Schłodzić.

Schłodzone ciasto położyć do góry dnem zdjąć papier, oprószyć pudrem, przybrać listkami melisy, plasterkami truskawek.

Uwaga: Masę truskawkową trzeba wylać równo do wysokości bocznych ścianek. Gdyby jej było za mało, mogłaby się po odwróceniu odkleić.

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *