Truskawkowiec

Truskawkowiec to biszkopt z galaretką i truskawkami, podany w atrakcyjnej formie. Wspaniały efekt minimalnym kosztem (i pracy, i pieniędzy). Lekkie ciasto, torcik dla wszystkich osób na diecie.

Przepis z „Mojego Ciasta” zmieniony i dostosowany do wielkości moich foremek do pieczenia.

Truskawkowiec_biszkopt z truskawkami_ciasto z owocami_przepisy na lato

Składniki:

  • 4 jajka
  • 62 g masła
  • 155 g maki
  • 165 g cukru
  • 1 pełniejsza łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 800 g truskawek
  • 2,5 galaretki truskawkowej

Ponadto:

  • kilka listków melisy
  • cukier do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Blaszkę o wymiarach 20 x 35 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, tak by wzdłuż dłuższych boków papier był przewieszony, a wzdłuż krótszych docięty do dna blaszki.

Masło rozpuścić. Piekarnik włączyć na 180 °C. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku i po trochu mąki z proszkiem do pieczenia, wolno miksując. Po wyczerpaniu składników wlać letnie masło i całość wymieszać delikatnie łyżką. Wlać ciasto do foremki, wyrównać i piec ok. 15 minut. Po upieczeniu okroić wzdłuż krótszych boków i od razu przełożyć razem z papierem do podłużnej formy o wymiarach 8 x 35 cm (mierzone po dnie foremki). Powstanie w ten sposób korytko, które po wystudzeniu wypełnia się nadzieniem.

Galaretki rozpuścić w 1 i 1/4 szklanki wrzącej wody, ostudzić. Truskawki odszypułkować. Ładniejszymi truskawkami wyłożyć ściśle dno biszkoptowego korytka (1-2 warstwy truskawek). 1 – 2 truskawki odłożyć. Pozostałe owoce zmiksować, dodać do galaretek i tężejącą masę walać na truskawki. Schłodzić.

Schłodzone ciasto położyć do góry dnem zdjąć papier, oprószyć pudrem, przybrać listkami melisy, plasterkami truskawek.

Uwaga: Masę truskawkową trzeba wylać równo do wysokości bocznych ścianek. Gdyby jej było za mało, mogłaby się po odwróceniu odkleić.

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *