Klasyczne kruche ciastka z wanilią. Wyraźnie maślane, kruche, ale nie rozkruszają się. Bliżej im do klasycznych petit beurrów, niż do kruchych ciastek M. Rouxa rozsypujących się wręcz w ustach.
Z “Moich Wypieków” (z drobnymi zmianami).
Składniki:
- 400 g maki
- 100 g cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Wykonanie:
Przesianą mąkę posiekać z masłem na proszek. Dodać cukier, sól, jajko, ekstrakt i szybko zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Wałkować partiami i wykrawać dowolne ciasteczka.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 ºC na jasny kolor.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne kruche ciasteczka: