Ciasto filo niezwykle cienkie, delikatne, chrupiące. Uniwersalne – wspaniałe do wypieków słodkich i słonych. Klasycznie, na bazie ciasta filo wypiekana jest baklawa. A u mnie? – wiosennie, w postaci babeczek ze śmietaną i truskawkami.
Składniki:
- ciasto filo (gotowe)
- masło do smarowania płatów ciasta
- 2-3 łyżki dżemu truskawkowego (najlepiej domowego)
- 0,5 l zimnej kremówki
- po 1 truskawce na babeczkę
- listki melisy do dekoracji
- cukier puder do śmietany i oprószenia ciastek
Wykonanie:
Ciasto rozmrozić (najlepiej zostawić na noc w lodówce).
Płat ciasta rozłożyć na desce, posmarować masłem, przykryć drugim płatem, znów posmarować masłem i tak kolejne dwa płaty (razem 4 płaty). Na wierzchu rozprowadzić masło. Tak przygotowane ciasto pokroić na trzy pasy, a każdy pas na 3 kwadraty. Kwadraty delikatnie włożyć do foremek muffinkowych. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C na złoty kolor.
Upieczone wyjąć delikatnie z foremek.
Dżem zmiksować.
Kremówkę ubić (można osłodzić do smaku).
Truskawki umyć, odszypułkować, podzielić na ćwiartki.
Środki zimnych korpusów babeczek pokryć cienką warstwą zmiksowanego dżemu, napełnić ubitą śmietaną i truskawkami.
Do dekoracji użyć listków melisy. Można delikatnie oprószyć pudrem.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne wiosenne babeczki: