Babeczki z ciasta filo z bitą śmietaną i truskawkami

Ciasto filo niezwykle cienkie, delikatne, chrupiące. Uniwersalne – wspaniałe do wypieków słodkich i słonych. Klasycznie, na bazie ciasta filo wypiekana jest baklawa. A u mnie? – wiosennie, w postaci babeczek ze śmietaną i truskawkami.

babeczki z ciasta filo z bitą śmietaną i truskawkami_wypieki na lato_babeczki

Składniki:

  • ciasto filo (gotowe)
  • masło do smarowania płatów ciasta
  • 2-3 łyżki dżemu truskawkowego (najlepiej domowego)
  • 0,5 l zimnej kremówki
  • po 1 truskawce na babeczkę
  • listki melisy do dekoracji
  • cukier puder do śmietany i oprószenia ciastek

Wykonanie:

Ciasto rozmrozić (najlepiej zostawić na noc w lodówce).

Płat ciasta rozłożyć na desce, posmarować masłem, przykryć drugim płatem, znów posmarować masłem i tak kolejne dwa płaty (razem 4 płaty). Na wierzchu rozprowadzić masło. Tak przygotowane ciasto pokroić na trzy pasy, a każdy pas na 3 kwadraty. Kwadraty delikatnie włożyć do foremek muffinkowych. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C na złoty kolor.

Upieczone wyjąć delikatnie z foremek.

Dżem zmiksować.

Kremówkę ubić (można osłodzić do smaku).

Truskawki umyć, odszypułkować, podzielić na ćwiartki.

Środki zimnych korpusów babeczek pokryć cienką warstwą zmiksowanego dżemu, napełnić ubitą śmietaną i truskawkami.

Do dekoracji użyć listków melisy. Można delikatnie oprószyć pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne wiosenne babeczki:

babeczki z kremem cytrynowym i malinami_tartaletki z kremem i owocami_kruche babeczki z kremem i malinami  kruche babeczki z mango_finger food_ciasto z owocami  Tartaletki z jagodami kamczackimi_babeczki z kremem i owocami_finger food_przepisy na lato  Muffinki z rabarbarem i migdałową kruszonką_przepisy na piknik_dania dla dzieci

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *