Co jakiś czas popadam w zachwyt nad jakimś daniem, czy składnikiem. Miałam już zauroczenie sałatą rzymską, rukolą, awokado, pomidorami faszerowanymi…oczywiście lista jest długa i zmienna. Ostatnio moim przysmakiem jest roszponka dodawana do wszystkiego. Szczególnie lubię ją właśnie w tej słodko-słono-ostrej sałatce.
Na zdjęciu sałatka z pierogami ruskimi pieczonymi.
Składniki:
- 1 opakowanie roszponki
- 1 słoik wiśni w occie (można zastąpić marynowanymi śliwkami)
- 1 opakowanie fety pokrojonej w kostkę
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej pikantnej)
- 1 mały ząbek czosnku
- 1-2 łyżki octu wiśniowego (lub balsamicznego)
- sól, pieprz
- ew. płatki migdałowe
Wykonanie:
Opłukaną i osuszoną roszponkę ułożyć na talerzu. Położyć na nią osączone wiśnie i fetę.
Oliwę, ocet, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz połączyć. Przygotowanym sosem polać sałatkę.
Można posypać migdałami uprażonymi na suchej patelni.
Świetnie smakuje z pieczonymi pierogami, bagietką, czy chlebem z ziarnami.
Znajdź mnie na fb.
Inne sałatki: