Pierogi ruskie pieczone

Pierogi ruskie w cieście krucho-drożdżowym. Delikatne, kruche po prostu świetne, ale gdybym miała wybierać pomiędzy wersją pieczoną a gotowaną, wolałabym gotowaną (z przypieczoną cebulką).

pierogi ruskie pieczone_pierogi wegetariańskie_pierogi pieczone_pierogi z serem

W tle sałatka z roszponką.

Składniki ciasta:

  • 500 g mąki
  • 20 dag masła
  • 4 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 1/2 – 3/4 szklanki mleka
  • łyżeczka cukru
  • sól (łyżeczka lub mniej)

Składniki nadzienia:

  • 50 dag twarogu
  • 25 dag ziemniaków
  • 1 cebula
  • tłuszcz do smażenia cebuli
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Twaróg i ziemniaki zmielić, dodać cebulę, doprawić (dobrze doprawić).

Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić pierożki. Położyć na tacy do pieczenia, posmarować letnią wodą. Piec w rozgrzanym do 200-220 °C piekarniku na złoto.

Znajdź mnie na fb.

Inne pieczone pierogi:

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  Wiosenne pierogi pieczone ze szpinakiem_paszteciki krucho-drożdżowe_przepisy na piknik  Pieczone pierogi z kajmakiem (pastelles)_kuchnia argentyńska_pierogi na słodko_danie na piknik



drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *