Sałatka z roszponką

Co jakiś czas popadam w zachwyt nad jakimś daniem, czy składnikiem. Miałam już zauroczenie sałatą rzymską, rukolą, awokado, pomidorami faszerowanymi…oczywiście lista jest długa i zmienna. Ostatnio moim przysmakiem jest roszponka dodawana do wszystkiego. Szczególnie lubię ją właśnie w tej słodko-słono-ostrej sałatce.

sałatka z roszponką_danie dietetyczne_danie na karnawał_lekka kolacja

Na zdjęciu sałatka z pierogami ruskimi pieczonymi.

Składniki:

  • 1 opakowanie roszponki
  • 1 słoik wiśni w occie (można zastąpić marynowanymi śliwkami)
  • 1 opakowanie fety pokrojonej w kostkę
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej pikantnej)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki octu wiśniowego (lub balsamicznego)
  • sól, pieprz
  • ew. płatki migdałowe

Wykonanie:

Opłukaną i osuszoną roszponkę ułożyć na talerzu. Położyć na nią osączone wiśnie i fetę. 

Oliwę, ocet, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz połączyć. Przygotowanym sosem polać sałatkę.

Można posypać migdałami uprażonymi na suchej patelni.

Świetnie smakuje z pieczonymi pierogami, bagietką, czy chlebem z ziarnami.

Znajdź mnie na fb.

Inne sałatki:

sałatka z czerwoną fasolą_danie błyskawiczne_danie z mięsem_danie karnawałowe  śledzie w kożuszku_sałatki_przystawki_śledzie pod pierzynką_dania na Wigilię  żółta sałatka_sałatka z mięsem_dania karnawałowe  zielona sałatka z awokado_dania wegetariańskie_Wielkanoc

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.