Sosy do dań z grilla

Sezon grillowy pora rozpocząć! A do dań z rusztu konieczne są sosy. Może oprócz musztardy i keczupu warto przygotować inne dodatki? A moje sosy, to śliwkowy – słodko-słony, pikantny, kwaśny, z czosnkową nutą, chrzanowy – z pomarańczą, winem i porzeczkami z nutą imbirową, jogurtowy – ze szczypiorkiem, czosnkiem, ogórkiem i rzodkiewką. Do czego pasują? Śliwkowy najlepszy jest do dań zdecydowanych (karkówka, szaszłyki baranie itp), chrzanowy do drobiu, jogurtowy do grillowanych warzyw, ryb i też do drobiu, a słony karmel? – do szaszłyków owocowych :).

Dobrej pogody i miłego grillowania :).

sosy do dań z grilla_sos ślliwkowy do mięs_sos jogurtowy do grilla_sos chranowy do grilla_sos karmelowy

Składniki sosu śliwkowego:

  • 20 dag śliwek suszonych (cześć wędzonych)
  • 1/2 szklanki octu balsamicznego
  • 1/3 szklanki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżki pikantnej oliwy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, cukier

Składniki sosu jogurtowego:

  • 200 ml gęstego jogurtu greckiego
  • 1 średni ogórek
  • 5-7 rzodkiewek
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, sok z cytryny

Składniki sosu chrzanowego:

  • 2 łyżki chrzanu
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki galaretki porzeczkowej (ostatecznie może być dżem z czerwonych porzeczek)
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • sól, imbir

Sos karmelowy do dań słodkich:

  • Składniki i przepis TU

Wykonanie sosu śliwkowego:

Śliwki umyć, namoczyć, zmiksować razem z wodą (jeśli są pestki, wyjąć). Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić. Dodać śliwki, ocet, koncentrat i odparować. Doprawić solą i ew. cukrem.

Wykonanie sosu jogurtowego:

Ogórek obrać, zetrzeć na tarce, osolić, gdy puści sok, dobrze osączyć. Rzodkiewki również zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć przez praskę. Szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki dodać do jogurtu, wymieszać. Całość doprawić solą i sokiem z cytryny.

Wykonanie sosu chrzanowego:

Wino, szczyptę imbiru i kandyzowaną skórkę z pomarańczy gotować na wolnym ogniu 10 minut, wystudzić. Dodać chrzan, musztardę, galaretkę porzeczkową, sok i startą skórkę z pomarańczy i cytryny. Wymieszać i doprawić solą.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sosy do dań z grilla_sos ślliwkowy do mięs_sos jogurtowy do grilla_sos chranowy do grilla_sos karmelowy

sosy do dań z grilla_sos ślliwkowy do mięs_sos jogurtowy do grilla_sos chranowy do grilla_sos karmelowy

Inne dodatki do grilla:

zielona sałatka z awokado_dania wegetariańskie_Wielkanoc  śniadaniowe muffinki z tymiankiem i fetą_wytrawne muffinki  sałatka z roszponką_sałatka wegetariańska_przystawki i przekąski_danie na karnawał_danie błyskawiczne  bułki ze szparagami na piknik_bułki nadziewane_bułki wiosenne_szparagi w cieście  Grill z arbuza_owocowa sałatka_arbuz kreatywnie_zabawy kulinarne  małpi chleb czosnkowo-ziołowy_bułeczki ziołowe_bułeczki do odrywania_bułeczki na piknik

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.