Gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami

W zasadzie tytuł wpisu powinien być inny – gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami i soczewicą w sosie pomidorowym z wędzoną papryką. Ale długi, za długi. Gołąbki wegetariańskie mógłby być, ale nic nie mówi o składnikach. Pozostawiam powyższy. A jakie są? Smakowały synkowi (a soczewica, ciecierzyca, to nie są jego smaki) i nam również. Wpisujemy je do stałego repertuaru.

Przepis z „Weganon”.

gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami_gołąbki wegańskie_gołąbki wegetariańskie

Składniki:

  • 1 kapusta włoska
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1/2 szklanki soczewicy* (u mnie czerwona, ale w przepisie podstawowym była zielona)
  • 0,5 kg pieczarek
  • 30 dag suszonych, osączonych pomidorów z oleju bądź oliwy
  • 1 pęczek (duży) natki
  • 1 łyżeczka curry (pominęłam, rzadko używam tej przyprawy)
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz
  • ew. koperek lub natka do posypania dania

Sos:

  • 2 puszki pomidorów w zalewie
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Kapustę umyć, wydrążyć głąb i włożyć do dużego garnka z wrzątkiem. Gotując oddzielać po kolei ugotowane liście. Uwaga! kapusta musi być ugotowana. Gołąbki po zrobieniu będą tylko krótko zapieczone, dlatego liście muszą być miękkie, inaczej danie będzie niesmaczne. Z ostudzonych liści wyciąć grube nerwy (trzeba uważać, by nie podziurawić kapusty).

Ryż przepłukać w zimnej wodzie, ugotować i przestudzić.

Kaszę jaglaną wsypać do garnka, uprażyć mieszając, następnie zalać wrzątkiem (uwaga pryszcze), osączyć, ponownie zalać szklanką wrzątku, ugotować i ostudzić.

Soczewicę ugotować i osączyć.

Natkę posiekać.

Grzyby pokroić i usmażyć.

Soczewicę, osączone pomidory i soczewicę zmiksować. Do masy dodać ryż, kaszę, natkę, przyprawy (masę trzeba dobrze doprawić, kapusta „zabiera” smak). Wymieszać kłaść porcje na liściach kapusty i zawijać gołąbki.

Układać w foremce do zapiekania posmarowanej olejem, polać sosem i zapiec w 180 °C ok. 20 minut.

Sos:

Wszystkie składniki umieścić w garnku i odparować część płynu. Doprawić.

Uwagi:

*każda odmiana soczewicy ma inny smak i daje daniom różny kolor. Moim faworytem jest czerwona. Jej smak najlepiej mi odpowiada, a dania mają odcień pomarańczowy.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania wegetariańskie na obiad:

krokiety z kapustą i grzybami_krokiety bezgutenowe_naleśniki z ciecierzycy_danie na Wigilię  zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja  babeczki ze szpinakiem_tarteletki ze szpinakiem_słone przekąski_eleganckie przystawki  pomodori ripieni_pomidory faszerowane_kuchnia włoska_przekąski

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *