Wiooosny, chcę już wiosny! A tu nic. Zima trzyma się dzielnie, śniegu po kolana, lód na drogach. Może zielona sałatka, choć przez chwilę, będzie namiastką oczekiwanej wiosny? A sałatka jest pyszna. Składniki się smacznie komponują i uzupełniają, charakteru nadaje ostry sos.
Składniki:
- 1/2 sałaty rzymskiej (lub innej chrupkiej)
- garść rukoli
- 1 dojrzałe awokado
- 10 – 15 dag sera pleśniowego (z zieloną pleśnią)
- garść orzechów włoskich (lub lepiej pistacjowych, bo zielone)
- kilka zielonych winogron
Składniki sosu:
- 1 – 2 łyżki pikantnej oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Sałatę podzielić na części. Awokado obrać i pokroić w cienkie plasterki. Ser pokruszyć. Winogrona przekroić na pól i wyjąć pestki. Na półmisku ułożyć sałatę, awokado, ser, winogrona. Posypać orzechami i rukolą.
Składniki sosu połączyć.
Całość przed podaniem polać sosem.
Znajdź mnie na fb.