Biały blok

Z serii czekoladopodobni albo wspomnień czar – biały blok. Słodki, mleczny, bakaliowy, nie wymaga piekarnika, prosty w przygotowaniu.

Przepis specjalnie dla V.M.D. z „Mojego ciasta”.

biały blok_czekoladopodobni_bez piekarnika

Składniki:

  • 150 g masła
  • 125 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 150 ml wody
  • 300 g mleka w proszku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • 100 g rodzynek
  • 100 g płatków kukurydzianych
  • 1/2 tabliczki białej czekolady

Wykonanie:

Masło rozpuścić z wodą, zestawić z ognia, dodać cukier i cukier waniliowy. Odstawić do przestudzenia. Dodać przesiane mleko w proszku, sok z cytryny i zmiksować. Do masy dodać bakalie, pokruszoną czekoladę, płatki kukurydziane – dokładnie wymieszać. Foremkę o średnicy 12 x 21 cm wyłożyć papierem pergaminowym (tak, by papier przełożony był tylko przez dłuższe boki formy). Włozyć masę do przygotowanej blaszki, dokładnie docisnąć i odstawić na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu z lodówki okroić blok wzdłuż krótszych boków (tych, które nie były wyłożone papierem) wyjąć i pokroić na plastry.

Znajdź mnie na fb. 

biały blok_czekoladopodobni_bez piekarnika

Inni czekoladopodobni:

 Białe wafle_domowe wafelki_dania dla dzieci_ciasteczka  Wafelki, czyli specjał w waflu_wafelki czekoladowe_blok w waflu_dania dla dziecii  szyszki wg Marty Gessler_dania dla dzieci_finger food  ciasteczka orzeszki_kruche ciastka_bez piekarnika_Boże Narodzenie

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *