Z serii czekoladopodobni albo wspomnień czar – biały blok. Słodki, mleczny, bakaliowy, nie wymaga piekarnika, prosty w przygotowaniu.
Przepis specjalnie dla V.M.D. z “Mojego ciasta”.
Składniki:
- 150 g masła
- 125 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 150 ml wody
- 300 g mleka w proszku
- sok z 1/2 cytryny
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g migdałów
- 100 g rodzynek
- 100 g płatków kukurydzianych
- 1/2 tabliczki białej czekolady
Wykonanie:
Masło rozpuścić z wodą, zestawić z ognia, dodać cukier i cukier waniliowy. Odstawić do przestudzenia. Dodać przesiane mleko w proszku, sok z cytryny i zmiksować. Do masy dodać bakalie, pokruszoną czekoladę, płatki kukurydziane – dokładnie wymieszać. Foremkę o średnicy 12 x 21 cm wyłożyć papierem pergaminowym (tak, by papier przełożony był tylko przez dłuższe boki formy). Włozyć masę do przygotowanej blaszki, dokładnie docisnąć i odstawić na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu z lodówki okroić blok wzdłuż krótszych boków (tych, które nie były wyłożone papierem) wyjąć i pokroić na plastry.
Znajdź mnie na fb.
Inni czekoladopodobni: