Zielona sałatka z awokado

Wiooosny, chcę już wiosny! A tu nic. Zima trzyma się dzielnie, śniegu po kolana, lód na drogach. Może zielona sałatka, choć przez chwilę, będzie namiastką oczekiwanej wiosny? A sałatka jest pyszna. Składniki się smacznie komponują i uzupełniają, charakteru nadaje ostry sos.

zielona sałatka z awokado_dania wegetariańskie_Wielkanoc

Składniki:

  • 1/2 sałaty rzymskiej (lub innej chrupkiej)
  • garść rukoli
  • 1 dojrzałe awokado
  • 10 – 15 dag sera pleśniowego (z zieloną pleśnią)
  • garść orzechów włoskich (lub lepiej pistacjowych, bo zielone)
  • kilka zielonych winogron

Składniki sosu:

Wykonanie:

Sałatę podzielić na części. Awokado obrać i pokroić w cienkie plasterki. Ser pokruszyć. Winogrona przekroić na pól i wyjąć pestki. Na półmisku ułożyć sałatę, awokado, ser, winogrona. Posypać orzechami i rukolą.

Składniki sosu połączyć.

Całość przed polać sosem.

Znajdź mnie na fb. 

Inne lekkie dania:

gruszki z twarożkiem_deser z gruszkami_jesienne przepisy  sałatka truskawkowa passe_truskawki wytrawnie  grzybki toruńskie, czyli schab w galarecie_przystawki_mięso w galarecie_dania z wieprzowiny  sałatka cezar_dania z drobiu_dania na babski wieczór_sałatki

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *