Paluchy serowe

Słone przegryzki – jeśli już, to  tylko domowe. Dzisiejsze paluszki są bardzo szybkie w przygotowaniu i w „znikaniu”, kruche, słone, chrupkie. Ale, i muszę to napisać, według mnie domowe krakersy, które piekłam kilka tygodni temu, są lepsze.

Przepis ze strony „Moje ciasto”.

paluchy serowe_słone przegryzki_domowe paluszki

Składniki:

  • 150 g masła
  • 150 g twarogu
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • jajko
  • dodatki do posypania (kminek, czarnuszka, mak, sezam)

Wykonane:

Masło rozpuścić, zdjąć z ognia przelać do miski i dodać do niego mąkę z proszkiem, połączyć. Masę wymieszać z twarogiem i zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować na prostokąt, tak by krótszy bok wynosił 15 cm. Pokroić na paski o szerokości 1 cm. Paski posmarować roztrzepanym jajkiem, przenieść na blachę wyłożoną pergaminem i posypać dodatkami (u mnie czarnuszka i kminek). Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.

Znajdź mnie na fb. 

paluchy serowe_słone przegryzki_domowe paluszki

Inne przegryzki:

wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki_finger food  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado  faszerowana cykoria_przekąski_danie na karnawał_danie na babski wieczór

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *