Słone przegryzki – jeśli już, to tylko domowe. Dzisiejsze paluszki są bardzo szybkie w przygotowaniu i w “znikaniu”, kruche, słone, chrupkie. Ale, i muszę to napisać, według mnie domowe krakersy, które piekłam kilka tygodni temu, są lepsze.
Przepis ze strony “Moje ciasto”.
Składniki:
- 150 g masła
- 150 g twarogu
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- jajko
- dodatki do posypania (kminek, czarnuszka, mak, sezam)
Wykonane:
Masło rozpuścić, zdjąć z ognia przelać do miski i dodać do niego mąkę z proszkiem, połączyć. Masę wymieszać z twarogiem i zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować na prostokąt, tak by krótszy bok wynosił 15 cm. Pokroić na paski o szerokości 1 cm. Paski posmarować roztrzepanym jajkiem, przenieść na blachę wyłożoną pergaminem i posypać dodatkami (u mnie czarnuszka i kminek). Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.
Znajdź mnie na fb.
Inne przegryzki: