Pomarańczowa babka gotowana

Babkę gotowaną już zamieściłam i to dokładnie rok temu (i to jest zbieg okoliczności). Przygotowałam ją tradycyjnie, czyli z wanilią i polewą czekoladową. Teraz babka gotowana w nowej odsłonie. Pomarańczowe wnętrze i polewa zmieniają smak i wygląd, ale tak jak wersja podstawowa, babka jest lekka, sypka i rozpływa się w ustach. Która jest lepsza? Zdania są podzielone.

Inne babki gotowane:

babka gotowana

babka gotowana budyniowa

pomarańczowa babka gotowana_ciasto ucierane_ciasto piaskowe_Wielkanoc

pomarańczowa babka gotowana_ciasto ucierane_ciasto piaskowe_Wielkanoc

Składniki:

  • 250 g masła
  • 6 jajek
  • szklanka cukru (210 g)
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka starta z pomarańczy

Lukier i dodatki:

  • szklanka cukru pudru
  • 4-5 łyżek likieru pomarańczowego
  • ozdoby (skórka, marcepan, anżelika)

Wykonanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąki z proszkiem przesiać. Przygotować formę – nasmarować masłem i wysypać tartą bułką. Przygotować garnek do gotowania babki. Skórkę zetrzeć ze sparzonej pomarańczy.  Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, nie przerywając ucierania. Do masy wsypać stopniowo mąki z proszkiem. Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać do masy i delikatnie wymieszać (najlepiej zrobić to stopniowo, raz dodać część piany i wymieszać, potem resztę). Ciasto przelać do foremki i ją zamknąć. Wstawić do garnka z gotującą wodą (woda powinna sięgać do 3/4 wysokości foremki) i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 1,5 godziny. Ugotowaną babkę wyjąć, przestudzić, otworzyć przełożyć na talerz. Ostudzoną babkę polukrować i ozdobić.

Puder utrzeć z likierem pomarańczowym (mój jest biały, stąd kolor lukru). Jeśli będzie zbyt gęsty dodać odrobinę wody, jeśli zbyt rzadki ciut pudru.

Uwaga: Moja foremka jest dwulitrowa.

Znajdź mnie na fb. 

pomarańczowa babka gotowana_ciasto ucierane_ciasto piaskowe_Wielkanoc

Inne babki:

babka ucierana mamy Heleny_ciasto piaskowe  błyskawiczna babka zaparzana_ciasta ucierane  drożdżóweczaka mamy Honoraty_babka drożdżowa  koniakówka_ciasto czekoladowe_ciasto ucierane

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *