Babka gotowana czekoladowa

Tak nam posmakowała babka gotowana budyniowa, że postanowiliśmy zrobić ją w wersji czekoladowej. Hm…no cóż, babka w wersji białej jest lepsza, delikatniejsza, wilgotniejsza, słodsza, ale dla wielbicieli czekolady, bardziej wytrawnych wypieków, ta może okazać się trafniejszym wyborem. Wszystko jest kwestią gustu. Inne przepisy na wielkanocne babki gotowane: babka gotowana pomarańczowa babka gotowana babka gotowana czekoladowa_babka gotowana budyniowa_babka ucierana_babka wielkanocna Składniki (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):
  • 8 budyniów czekoladowych takich po 45 g (łącznie 360 g proszku; budynie bez cukru; u mnie bezglutenowe, ale mogą być zwykłe)
  • 250 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru (220 g)
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka rumu lub innego aromatycznego alkoholu
  • szczypta soli
Dodatki:
  • 1 czekolada
  • 2-3 łyżki kremówki
  • ozdoby wielkanocne (cukrowe lub czekoladowe jajka, posypka, inne)
Wykonanie: Przygotować duży garnek z pokrywką, taki  w którym zmieści się babkowa foremka. Foremkę do gotowania babek posmarować masłem i posypać kaszą kukurydzianą lub bułką tartą. Proszek budyniowy, połączyć z proszkiem do pieczenia. Masło z cukrem utrzeć na puch (masa powinna być puszysta, jasna i gładka). Dodawać stopniowo po jednym żółtku. Po każdym dodaniu dokładnie ucierając masę. Do utartej masy dodać stopniowo proszek budyniowy wymieszany z proszkiem do pieczenia. Potem rum. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę dodać partiami do ciasta. Najlepiej w trzech częściach, delikatnie mieszając, by nie popsuć struktury piany. Przełożyć do foremki babkowej. Formę zamknąć, wstawić do garnka z wrzącą wodą (woda powinna sięgać do 2/3 wysokości formy. Garnek przykryć pokrywką i gotować 1,5 godziny. Po ww. czasie wyjąć z garnka, zostawić w formie na 20-30 minut bez otwierania, po tym wyjąć, wystudzić i polać polewą czekoladową. Ozdobić. Polewa. Czekoladę połamać na drobne kawałki i rozpuścić na parze (w jednym garnku gotujemy wodę, na nim stawiamy drugi garnek/miskę tak, by nie dotykał wody, czekoladę wrzucamy do mniejszego garnka/miski i mieszając rozpuszczamy czekoladę). Smacznego :). Znajdź mnie na fb.

babka gotowana czekoladowa_babka gotowana budyniowa_babka ucierana_babka wielkanocna

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!
drukuj

1 thoughts on “Babka gotowana czekoladowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.