Placuszki serowe na słodko lub słono

Rewelacyjne placuszki bez mąki pszennej, do nich sos jogurtowy i sałatka owocowa. Świetna kolacja lub słodkie drugie danie.

Nie przepadasz za obiadami na słodko? Zrób placuszki na słono i dodaj do nich sałatkę wiosenną z rzodkiewek, rzeżuchy i jajek :). Choć przyzwyczailiśmy się do słodkich placuszków, to kto wie czy te nie są lepsze? Takie połączenie kuchni włoskiej i polskiej :).

racuszki serowe na słodko_serniczki_pieczone leniwe pierogi_słodki obiad

Składniki placuszków na słodko:

  • 300 g twarogu
  • 300 g serka kremowego Arla Apetina naturalnego
  • 2 białka
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 2-3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Składniki placuszków na słono:

  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g serka kremowego Arla Apetina pesto i rukola
  • 2 białka
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej wymieszanej z ryżową pełnoziarnistą
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1-2 łyżeczki czosnku suszonego (u mnie staropolski)
  • sól do smaku
  • ew. pieprz
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Dodatki:

  • jogurt + cukier puder + cukier waniliowy
  • sałatka owocowa
  • sos wiśniowy
  • jogurt z pieprzem i rzeżuchą
  • sałatka z rzodkiewek, rzeżuchy i jajek(lub inna sezonowa, choćby szpinak z pomidorami)
  • inne

Wykonanie:

Na słodko. Twaróg przepuścić przez praskę, połączyć z serkiem, białkami, mąką (kukurydzianą, ryżową i ziemniaczaną), sodą, cukrem i cukrem waniliowym. Całość dobrze i dokładnie wymieszać.

Piec na rozgrzanej patelni (najlepiej na maśle) niewielkie placuszki.

Podawać gorące z gęstym jogurtem i cukrem pudrem. Oczywiście konieczna jest sałatka owocowa, a tu dodatkowo zrobiłam sos wiśniowy.

Na słono.  Ziemniaki przecisnąć  przez praskę połączyć z serkiem, białkami, mąką (kukurydzianą, ryżową i ziemniaczaną), sodą, solą, czosnkiem i pieprzem. Dobrze wymieszać.

Piec na rozgrzanej patelni (najlepiej na maśle) niewielkie placuszki.

Podawać gorące z gęstym jogurtem posypanym pieprzem i rzeżuchą. Świetnie smakują również z jogurtem wymieszanym z chrzanem. Do tego sałatka.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne placuszki:

czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie  bliny inaczej_racuchy_placuszki_kuchnia rosyjska  racuchy drożdżowe_placki drożdżowe_karnawał  bezglutenowe racuchy_placuszki bez glutenu_drożdżowe placki bez glutenu_śniadanie karnawałowe  racuchy jaglane z płatkami akcji_rachuchy bezglutenowe_kwiaty jadalne

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *