Tradycyjne drożdżowe placuszki. Zdecydowanie nie dla osób na diecie. Lubiane przez dzieci i dorosłych (mimo tych kalorii). Najlepsze z powidłami, jogurtem (lub śmietaną), pudrem.
Na podstawie “Kuchni polskiej”.
Składniki:
- 2 dag drożdży
- 3-5 dag cukru
- 1/4 l mleka
- 25 dag mąki
- 2 jajka
- 4 dag masła
- olej do smażenia
Wykonanie:
Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru i połączyć z połową letniego mleka. Jajka utrzeć z cukrem, dodać razem z mieszanką drożdżową, resztą letniego mleka i roztopionym masłem (letnim) do mąki. Wyrabiać do ukazania się pęcherzyków. Zostawić do wyrośnięcia (ok. 1 godziny). Smażyć z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu niewielkie placuszki.
Znajdź mnie na fb.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!