Racuszki drożdżowe

Tradycyjne drożdżowe placuszki. Zdecydowanie nie dla osób na diecie. Lubiane przez dzieci i dorosłych (mimo tych kalorii). Najlepsze z powidłami, jogurtem (lub śmietaną), pudrem.

Na podstawie “Kuchni polskiej”.

racuchy drożdżowe_placuszki drożdżowe_dania na karnawał

Składniki:

  • 2 dag drożdży
  • 3-5 dag cukru
  • 1/4 l mleka
  • 25 dag mąki
  • 2 jajka
  • 4 dag masła
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru i połączyć z połową letniego mleka. Jajka utrzeć z cukrem, dodać razem z mieszanką drożdżową, resztą letniego mleka i roztopionym masłem (letnim) do mąki. Wyrabiać do ukazania się pęcherzyków. Zostawić do wyrośnięcia (ok. 1 godziny). Smażyć z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu niewielkie placuszki.

Znajdź mnie na fb.

racuchy drożdżowe_placuszki drożdżowe_dania na karnawał

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.